166 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ, ПОБОРНИК ЗА НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ И ПО-ДОБЪР СВЯТ

botev

Днес се навършиха 166 години от рождението на Христо Ботьов Петков: поет, публицист, журналист, преводач, мислител, революционер, родолюбец, патриот и идеалист.
Поборник за национално освобождение и радетел за създаване на едно общество, в което всички люде са равни.
През 1871г в „Символ-верую на българската комуна!“ той ясно и точно излага своето виждане за това как би искал да изглежда свободна България.
Понеже много се спекулира с това, какво точно е искал да каже Ботев с думите: „Изповядвам единний светъл комунизъм“, които се цитират тук-там от болшевиките в подкрепа на тяхната теза и от разни безродници и българофоби с цел да обругаят всичко де що им се не нрави, ще кажа, че словата му не трябва да се интерпретират по никакъв начин, защото е речено ясно за всеки, що има глава на раменете си, а не кратуна празна:

„Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.
И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.
И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.
И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.“

И тук няма място за спекулации, щото видно е, че не говори за оня лъжекомунизъм на болшевиките, а за истинския на безвластниците, в който няма власт, тирания, използвачество и други подобни нечеловеколюбиви деяния, що характерни са за болшевизма, който познаваме.

Истинския комунизъм е без власт, без принуда, в него всинца са свободни от оковите, които днес сковават народите, страдащи от тежката робия, която им е наложена и болшинството из людете не я осъзнават, даже по-лошо, не желаят да я осъзнаят.
Страшно е, че властта смята хората за роби, но още по-страшно е, че същите тези хора са съгласни с това!
Само революцията може да сломи системата, която днес оковава народите.
Но тази революция трябва да се извърши не толкова със силата на оръжието, колкото чрез силата на убеждението.
Историята показва, че първо трябва да се спечелят битките за умовете на хората, защото иначе всяка революция дошла с насилие пропада.

Не е случайно, че Ботев пише следното във вестник вестник „Знаме” 1874-1875 „Само разумният и братският съюз между народите ще унищожи теглилата“.:

 „Павителството и привилегированите класи у всеки един народ ще мъчат и притесняват сиромаха, ще поядат неговия труд, ще го държат в невежество, ще увеличават в квадрат и в куб неговите исторически глупости и в заключение на всичко това ще го изпровождат да бие и да изтребва брата си, или да бъде бит и изтребен от него. Разбира се, че ако да би могли народите да разберат веднаж за всякога де лежат изворите на техните страдания, то те тутакси би се убедили, че главните и единствените техни врагове са самите техни правителства и онзи клас партизани, които, за да могат да прекарат своя празен и вредителен живот, са станали душа и тяло с тираните и под покровителството на „законите“ упражняват принципите на лъжата и на кражбата. Основата на всяко едно господарство е кражбата, лъжата и насилието.“

Свободата е най-висше благо, което всячески се стремят да ни отнемат и затуй трябва да я защитаваме от посегателствата на чокои, изедници, експлоататори и поробители.
Да се борим за свобода, това е не само наше право, но и наш дълг.
Но борейки се за свобода, ние трябва да се борим не толкова за свободата на отделния индивид и личната си свобода, колкото за свободата на всинца ни.
Спокойно можем да кажем, че:
Christo Botev

Ще завърша със следните слова на Ботев:

“ Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небе, звяр и природа
и певци песни за него пеят…“

botew

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s