Писмо до непознат студент – Анжел Вагенщайн

Бих искал да се обърна към теб с „приятелю“, въпреки че не се познаваме – но нямаме основания да бъдем врагове. Всъщност не ме напуска чувството, че си ми далечен познайник, че сме се срещали някога някъде – не помня дали сред тихия заговорнически шепот на млади мечтатели за един нов, по-чист и по-справедлив свят, дали в партизанската землянка или в затворническата килия. Защото ти, приятелю – това съм аз преди много-много години!

Защото тогава и аз бях това, което днес си ти – разбунен и неукротим млад правдолюбец, и аз вярвах в непоклатимостта и неоспоримостта на своите убеждения и своя път: това е чудесната, ослепително сияйна, но и пълна с опасности, с неочаквани препятствия и разочарования, стартова писта на младостта. Сега аз изчерпвам остатъците от отпуснатия ми жизнен лимит, а на старта пред далечен полет си ти, приятелю. Стискам ти палци за успех и чисти небеса!

Но пиша ти това писъмце, смутен и потресен – защото те видях снощи пред парламента и не те познах. И защото прочетох в очите ти, приятелю, омраза – зла, безсмислена и тъмна. Защо, откъде бликна тя? Защо по-рано, когато нечисти сили безчинстваха из обществото, ти, правдолюбецът, мълча? Защо заключи с вериги и катинар не само учебното си заведение, а и чувството си за справедливост? Защо обяви, че ще отвориш и вратите и сърцето си само за онези, които мислят като теб и които те поддържат? Та това, приятелю, вече е било! Нали вече сме го живели, това разделение, и сме се съпротивлявали срещу него, осъзнали неговата рушителна сила? Нали уж се отърсваме тъкмо от тази „отровна плесен“ – нетърпимостта към онези, които не мислят като нас?

Ти си твърде млад и може би не знаеш какво означава „Кристална нощ“. Прочети в книгите и ще узнаеш, че и в миналото обществото е било разделяно на „качество“ и „количество“ – както твърди един твой душеприказчик-богослов. Качеството тогава беше пълноценната арийска раса, другите бяха непълноценното количество, част от което следваше да бъде унищожено в газовите камери. Прочети за това в книгите и внимавай, защото снощи беше една от твоите кристални нощи на качеството – както го определи богословът – срещу количеството натрупани в обществото проблеми, страхове и мълчания! Вярно, ти не чупеше еврейски витрини, ти зло и безсмислено рушеше вярата в разума, политическата умереност и справедливостта, рушеше ги в името на каузи, които някой, без да го съзнаваш, ти е втълпил. Не ме интересуват безсмислените гадания на кого е плащано, за да демонстрира гражданската си съвест и на кого не – знам, че на теб не е плащано, че го правиш безкористно и от сърце. Но в такъв случай изпадам в още по-голямо недоумение: ако не е за пари, които може би са ти нужни, знаеш ли тогава защо го правиш?

Ако не знаеш, ако не се досещаш, ще ти пошушна отговора. И той се крие в древния въпрос: „Кой има интерес от това?“ Разбираш ли ме, приятелю: все едно колко справедливи и чисти са твоите пориви, колкото и светли да са мечтанията ти, помисли кой днес – именно днес! – има интерес от това, което се случва по улици, площади, а и в твоя университет! Твърдите, че сте против цялата прогнила и корумпирана политическа класа. Вярвате ли си? А ако не знаете кой има интерес от случващото се, вижте кой от тази политическа класа нежно ви поддържа, за да разберете пък вие кого поддържате. Там, в този отговор, е скрит ключът за катинара, с който отделихте вашата Алма матер от света!

А сега, приятелю, ще ти разкажа една древна басня:
„Дърветата в гората се оплакали на Зевс, че брадвите много жестоко ги секат. А Зевс им рекъл: „Не се оплаквайте, а се засрамете – не виждате ли колко от вашите братя станаха дръжки на тези брадви?“

Та исках да ти кажа, млади мой приятелю, само това: внимавайте да не станете дръжки на брадвите, които ще изсекат и вашата гора!

Бъди здрав!

14 ноември 2013

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s