ЗА ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ /покана към медиите/

27-10-13

На вниманието на медиите

За земята на България

27 октомври (неделя)
14:00 ч.
Министерство на земеделието и храните

На 27 октомври от 14.00 часа ще се проведе шествие под надслов „За земята на България”, народно хоро ще се извие от Министерство на земеделието и храните през ул.Позитано, бул.Витоша, ул.Хр.Белчев, , ул.Гурко, ул.Леге и ще завърши пред Президентството.
Гражданите се организират в социалните мрежи и активно коментират предстоящото падане на забраната чужденци да купуват българска земеделска земя от 01.01.2014г.
След гласуването в НС и удължаването на мораториума през миналата седмица хората смятат:

– Както преди, така и след 1.1.2014 г. всеки чужденец, регистрирал фирма у нас , може да купува земя.
– Мораториумът е нестабилен. Може да падне с едно-единствено заседание на Парламента, точно както беше приет. От друга страна той ограничава само тези чужденци, които не са регистрирали фирма в България.
– Мораториумът, обаче, беше задължителен, защото ако него го няма, от 01.01.2014 някои страни от Близкия изток, с които имаме подписани меморандуми, идват в България със същите права, с които са страните от ЕС! Тези меморандуми трябва да бъдат предоговорени.
– Незабавни промени във всички закони, касаещи земята (не само земеделската), като се въведат регулации, които защитават българската земя от разпродажба на чужденци и местни юридически лица (включително държавния поземлен фонд), подпомагат и защитават българския дребен и среден производител и предотвратяват прекомерното окрупняване на земи.

От групите в социалните мрежи уточняват:
„В тази беда не сме сами, като нас са Румъния, Унгария, Полша… каузата ни е обща. Това всъщност е обединението на Европа, а не наложеното от общо законодателство. Ние не сме втори ешалон, ние сме държави с живи хора, а не купчина папки с доклади и графи в статистиката.”

През 2005г. парламентът променя Конституцията на България с квалифицирано мнозинство от 2/3, спазвайки ангажиментите към ЕС. Промяната обаче надхвърля изискванията към членството ни и вследствие препоръките на чужди посланици извън съюза, от 2014г. всеки чужденец може да закупува земеделска земя без ревизия на настоящото законодателство и условия, които да защитават българския производител.

За повече информация:

ГРУПА: https://www.facebook.com/groups/zemia/?fref=ts

СТРАНИЦА: https://www.facebook.com/…/368556103276509…

Събитието „ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ!“ и настоящото събитие са неразривно свързани:https://www.facebook.com/events/504322959655499/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s