ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА МВР, ВСЪЩНОСТ Е ПРИВАТИЗАЦИЯ НА СЛУЖБА СИГНАЛНО-ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ КЪМ МВР

CRW_90851AmСкоро такива лепенки няма да има, защото службата ще бъде ликвидирана и приватизирана.

КОЙ ИСКА ДА ПОГРЕБЕ ДЪРЖАВНИЯ СОД?

Към момента този въпрос е актуален, но много малко хора се осмеляват да го зададат към министър Йовчев.
И защо не го задават ни денсуващите, ни контрапротестиращите?
Отговора е следния: Още през 2010г. правителството на Борисов решава, че трябва да угоди на Сдружение „Български съюз на индустрията за сигурност” /БСИС/ и това не е случайно, защото охранителния бизнес е печеливша дейност, а към днешна дата е една от малкото печеливши сфери в икономиката.

Лафовете, че СОД към МВР бил на загуба са с цел да може да се ликвидира службата, която има над 15 000 обекта в цялата страна и така тези обекти заедно с техническото обезпечаване да бъдат дадени в ръцете на определени фирми, които имат апетит към тях.
И тези фирми не са някакви случайни фирмички, а такива, които са гравитиращи около последните две редовни правителства, което означава, че властите съвсем преднамерено унищожават една държавна структура, за да задоволят частни интереси.

С КАКВО СОД МВР ПРЕЧИ НА НЯКОИ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ?

В своето становище Съюзът на фирмите за охрана и сигурност посочва, че услугите, предоставяни от МВР по реда на чл. 76-77 от ЗМВР се припокриват с дейностите, осъществявани от дружествата по реда на ЗЧОД. Съгласно нормативната уредба частните охранителни фирми извършват основно три вида дейности: охрана на имуществото на физически и юридически лица /включително охрана с технически средства/; охрана на мероприятия и охрана на ценни пратки и товари. Органите на МВР имат възможността да сключат договори за охрана на всички видове обекти и по този начин се явяват конкурент на частните охранителни фирми.

Понеже МВР има по-голям капацитет от частните фирми, които по закон трябва да уведомяват полицията за нарушенията, които са констатирали и да предават нарушителите на полицията, то излиза, че СОД към МВР е по-гъвкава по този показател, защото се явява едновременно полицейска сила и охранителна такава.
От тук можем да си направим извода, че ако се ликвидира СОД към МВР, тогава ще се окаже, че или на частните охранителни фирми трябва да им се делегират полицейски права или пък полицията ще е по-натоварена от към повиквания към места, в които са се случили събития.

Ако се случи първото, това означава, че се създават паравоенни организации, които постепенно да изземат функциите на полицията, а това противоречи на основния закон на Република България, който гласи, че всякакви подобни организации са не само незаконни, но и противоречащи на Конституциуята на Република България.
Също така може да отбележим и нещо интересно, че министър Йовчев дава картбланш не на кой да е, а на члена на на Висшия съвет на БСП, но също така и собственик на охранителната фирма „Скорпио дистрибутинг“ охраняваща централата БСП, която се намира на „Позитано“ 20 Камен Пенков. Същия човек преди това е заемал и длъжността заместник министър на вътрешните работи при Сергей Станишев, а понастоящем зет му е Глвавен сектретар на МВР.
Фирмата на бившия заместник министър е един от кандидатите да докопат апетитните обекти.

Също така СФОС посочва, че МВР не би трябвало да е конкурент на пазара на охранителните услуги на общо основание, защото това не било пазарна практика и не отговаряло на европейските изисквания.

СОД НЯМА ДА СЕ ЛИКВИДИРА, А ЩЕ СЕ ПРИВАТИЗИРА

За тази цел ще се преструктурира, като вместо отделни звена към Областните дирекции “Полиция” ще се оформи централно звено с поделения в отделните области. Това звено ще бъде регистрирано като фирма на МВР по Търговския закон и след това обявена процедура по приватизирането на тази фирма. Очаква се сблъсък между министъра и главния секретар кой да закупи фирмата.
Идеята не е да се ликвидира СОД, а да се приватизира. За тази цел ще се преструктурира, като вместо отделни звена към Областните дирекции “Полиция” ще се оформи централно звено с поделения в отделните области. Това звено ще бъде регистрирано като фирма на МВР по Търговския закон и след това обявена процедура по приватизирането на тази фирма. Очаква се сблъсък между министъра и главния секретар кой да закупи фирмата.
Йовчев държи това да бъде „СОТ 161“, която е собственост на неговия приближен Павел Виденов /който бе близък и до правителството на ГЕРБ/, докато главния секретар на МВР Светлозар Лазаров държи това да е “Скорпио”, която е собственост на тъста му. Приблизителната печалба на “СОД” в рамките на цялата страна е 25 милиона лева годишно, които влизат директно в бюджета на МВР, а след приватизацията на дейността ще пълнят джоба на честния частник, който ще хапне апетитния залък.
Приватизаторите се надяват да приключат сделката до началото на есента, като се очаква активите на СОД към МВР да бъдат поделени между двете конкуриращи се фирми.

ДОКЛАДНАТА ЗАПИСКА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В МАТЕРИАЛА ОТ 10.08.2013Г.

Против закриване на сектор СОД към МВР на Република България

Към момента тази докладна записка и въпросите зададени към министър Цветин Йовчев на 09.08.2013г. в Гранитна зала на Министерски съвет все още не са получили отговор, защото от казаното по-горе е видно, че МВР-СОД ще бъде закрит.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s