Скандал на „Хийтроу“ заради случая „Сноудън“

Източник: Вести.бг, по материали на БТА

От Давид Миранда, партньор на журналиста от „Гардиън“ Глен Грийнуолд, са били иззети шифровани компютърни файлове, свързани с бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.
Миранда съжителства с Глен Грийнуолд – репортерът, който интервюира Сноудън и написа поредица от статии във връзка сдейностите на американската Агенция за национална сигурност(АНС).
Миранда е пътувал от Берлин към родната си Бразилия. В германската столица се срещнал с американската документалистка Лора Пойтрас, която е работила заедно с Грийнуолд по случая „Сноудън“.
В Берлин той е получил различни файлове, съдържащи информация от бившия сътрудник на ЦРУ, която е трябвало да стигне до Грийнуолд.
Външен харддиск, на който са съхранявани в шифрован вид документите, е бил сред вещите, конфискувани от британските служители по сигурността на летище „Хийтроу“.
Бразилецът беше задържан на въз основа на антитерористични закони и беше разпитван в продължение на девет часа – законовия лимит, преди заподозреният да бъде обвинен или освободен.
Миранда обясни, че разпитите му са били водени от шестима различни агенти, които са иззели освен това неговия компютър, мобилен телефон и карта с памет.
В крайна сметка е освободен, без да му бъдат повдигнати обвинения.
В гневна статия в „Гардиън“ Грийнуолд нарече задържането „деспотично“.
Той настоява, че британските власти не са имали подозрения за съпричастието му към терористична дейност и „са злоупотребили със закона срещу тероризма, по причини, които нямат нищо общо с тероризма“.
Главният редактор на „Гардиън“ Алън Ръсбриджър написа в редакционен материал днес, че преди близо два месеца с него се е свързало високопоставено лице от правителството, което е заявило, че нещата които казва, представляват мнението на премиера Дейвид Камерън.
При последвалите две срещи между правителствения служител и Ръсбриджър, висшият представител на властта е поискал от редактора да върне и унищожи материалите, с които е разполагал в. „Гардиън“ във връзка с програмите на АНС за масово наблюдение на телефонни разговори и интернет трафик.
„Достатъчно се позабаваляхте. Сега си искаме нещата обратно“, му казал правителственият служител.
Тонът беше стоманен, макар и любезен, разказва Ръсбриджър. Той добавя, че някои други представители на кабинета вероятно са били привърженици на по-рязък подход.
„Отвърнах му, че няма да можем да разследваме и да информираме по темата, ако се съобразим с молбата. Човекът изглеждаше озадачен. „Получихте вашия си дебат. Вече не е нужно да пишете повече“, разказва още Ръсбриджър.
По време на една от тези срещи редакторът е попитал директно дали правителството ще опита по законови пътища да спре информацията, като отиде на съд и изиска принудително спиране на материала, върху който работи вестникът.
Високопоставеният служител е потвърдил, че ако документите не бъдат предадени или унищожени, правителството наистина има такова намерение.
Според „Ню Йорк таймс“ Грийнуолд и Пойтрас притежават хиляди документи, предоставени им от Сноудън, от които са публикували една незначителна част, посочва ДПА.
Британското вътрешно министерство днес отказа коментар по случая, но властите са подложени на все по-голям натиск да дадат обяснения.
Членове на британския парламент също поискаха повече информация около задържането.
Кийт Уаз от Лейбъристката партия, председател на Комисията по вътрешните работи, заяви пред Би Би Си, че ще поиска от полицията обяснения.
„Ще пиша на полицията, за да поискам обяснение за използването на антитерористичното законодателство – те може да имат напълно разумно обяснение. Но ако ще използваме закона по този начин, поне трябва да знаем, за да може всички да са подготвени“, подчерта той.
Лейбъристът Том Уотсън заяви, че дори без пълна информация за случая е почти невъзможно да се заключи, че Миранда е заподозрян в тероризъм. Той поиска да знае дали британското правителство е разрешило задържането.
Според неправителствената организация за защита на гражданските свободи „Биг брадър уоч“, „законът, по който е задържан Дейвид Миранда, дава права за справяне със заподозрените в участие в терористични актове, а не разрешение да се разпитват тези, които имат информация за журналистите“.
Външното министерство на Бразилия, чийто гражданин е Миранда, изрази „силна загриженост“ за задържането.
То беше определено като неоснователно, „тъй като засяга човек, срещу когото няма обвинения, които могат да оправдаят използването на този закон“.
САЩ не са поискали от британските си колеги задържането на лондонското летище „Хийтроу“ на бразилеца Давид Миранда, предадоха световните агенции.
Заместник-говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че това решение е било единствено на британските власти.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s