Състоя се среща, относно концесиите в МИЕ

grabev

FREI NEWS, София, България
Източник за м-л на статията: публикации във фейсбук групите против концесиите

Днес в МИЕ се състоя среща между представители на протестни организации срещу отдаването на концесии на подземните богатства на Република България и представители на Министерството на икономиката и енергетиката.
За разлика от предния път министерството се представи малко по-добре, но не кой знае колко, все пак не може да се отрече, че бяха си довели някакви специалисти…
До тук добре.
Чудесно!
Но г-на Маркова, който е ?СПЕЦИАЛИСТ? по геология в МИЕ и тоже е бил в МОСВ по времето на предишното редовно избрано правителство започна да обяснява как видиш ли как рудата находището в Челопеч било трудно за преработка заради сярата и арсена.
Вярно, че сярата и арсена са проблемни при повечето видове преработка на рудите и когато г-на председателя Чехларов на иницииралата протеста организация попита г-н Марков дали е чувал за електролитно извличане на металите, настъпи звънка тишина…

И как няма да настъпи…
Резила за специалиста е там, че той само няма и минута преди това гръмко заяви на всеослушание на там присъстващите, че България нямала такива технологии, ако го слуша човек би останал с впечатлението, че страната ни е едва ли не живееща в пещерната епоха.
Само, че ляпсуса е за сметка на МИЕ, защото технологията, която спомена г-на председателя Чехларов е БЪЛГАРСКА.
Нека надникнем на едно място наречено УИКИПЕДИЯ и прочетем малко за това:

„Поради високото съдържание на арсен и ниското метално съдържание /3-4%/ добивът на руда и производството на концентрат временно са спрени.
Най-големият преработвателен завод за мед в България е Медодобивния комбинат (МДК) „Георги Дамянов“ между Златица и Пирдоп. Чрез създадена в МДК оригинална българска технология на електролиза на анодната мед (полуфабрикат от металургичното производство) е постигнато най-високото в света качество на електролитна мед. В МДК се произвеждаха и основните количества злато и сребро.“

Elektrolyse_Allgemein

Другото, което лъсна е, че МИЕ реално няма контрол върху това какво се случва с концесиите. Колко е реалния добив, каква е концентрацията на злато в рудата, каква е в концентрата и т.н.
Спред г-на Тодорва излиза, че поради обема на концесиите и рудите не можело държавата да осъществява пряк контрол, а като за капак се оказва, че пробите се извършват от частни лаборатории при положение, че има държавни такива.
Ние от редакцията на FREI NEWS като странични наблюдатели, започваме да си задаваме въпроса ЗАЩО МИЕ НЕ УПРАЖНЯВА ПРЯК КОНТРОЛ? ПОРАДИ КОРУПЦИЯ НА ЧИНОВНИЦИТЕ ИЛИ ПОРАДИ ПРОФЕСИОНАЛНА НЕМАРЛИВОСТ?

Срещата си е среща, по нея подробности няма кой знае колко, но има едно нещо, което силно безпокои нас независимите медии, а именно защо на протестиращите е било забранено да си направят собствен запис на срещата и че първите 12 минути от нея не са били записани от МИЕ въпреки молбата на Радикалното крило, социална общност и коалиция „За протеста“? и дали записа, който ще бъде предоставен на протесните групи ще е пълен? Дали записа няма да е манипулиран?
РКП „Народовластие“, чиято трибуна понякога се явява нашата малка и скромна медия изяви желание да запише срещата с цел ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ, защото не може да има скрито-покрито по темата „Подземни богатства“, но това беше отказано.
Точно този факт буди съмнение, че МИЕ ще се опитат да маневрират и да направят всичко възможно да разиграят нещата така, че концесиите да си останат.

А нека припомним какво иска РКП „Народовластие“, което е коалиция от НПО-та, които не са съгласни с неоколониалната политика, която се води спрямо България от големи международни компании:

Ние от Радикално крило на протеста „Народовластие“ считаме, че ниските концесионни такси са в ущърб на българската държава, а от там и на българския народ, затова призоваваме Народното събрание на Република България да спази Чл. 18. от Конституцията на Република България гласи следното:

„(1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.
(2) Държавата осъществява суверенни права върху континенталния шелф и в изключителната икономическа зона за проучване, разработване, използване, опазване и стопанисване на биологичните, минералните и енергийните ресурси на тези морски пространства.
(6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.”
И да отмени концесиите на националните богатства дадени в ръцете на частни фирми.
Исканията ни са по смисъла на Чл. 1. от Конституцията на Република България, който гласи следното:

“(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.”

Цялата теза на РКП „Народовластие“ е изложена в статията „КИРГИЗСТАН ГИ ИЗГОНИ, РЕД Е И НА НАС!!!” от 07.06.2013г.
Мислим, че нямаме какво да допълним към това становище.
Понеже г-н Марков е заявил, че живеем в пазарна икономика, ние пък му казваме, че не е прав. Системата се нарича неоколониализъм и относно неоколониалната политика може да прочетете статията „КОНЦЕСИИТЕ – НОВАТА НЕОКОЛОНИАЛНА ПОЛИТИКА, СРЕЩУ, КОЯТО СЕ БОРИМ“ от 27.07.2013г.
На същото място ясно и точно е изведена позицията, че България не е бедна на метали, просто я ограбват. А също така и тук се споменава за електролизата като металопречистваща БЪЛГАРСКА метода, за която г-на Маркова или не беше чувал или му беше неизгодно да си спомни за нея.
Което и да е от двете, това пставя под съмнение пригодността му за експерт в това министерство, а от там хвърля сянка върху компетентността при избора му за участие в екипа на г-жа Францова и поставя на дневен ред защотя толкова много държи точно той, а не друг експерт да е в екипа й за диалог.

Едно малко проучване показва „КАКВО МИСЛЯТ БЪЛГАРИТЕ ЗА КОНЦЕСИИТЕ” показва, че и г-жа заместник-министъра на Икономиката и енергетиката не е права с изказването си, че работниците биха искали за се запазят договорите за концесии. Това можем да видим в публикацията „МИНЬОРИ НЕ ИСКАТ ДА ВЛИЗАТ В „ОРАНОВО““ на Агенция Кросс.

За чиновниците, които още не са разбрали какво точно се иска от тях, да припомним изказването на нашия редактор, че ако е хората да вършат рабоата на държавните служители, тогава няма за какво да ги хрантутим.

И като за финал:
Ето заради това видео „Дънди прешъс метълс“ искат да съдят програма „Христо Ботев“ на БНР, че е пуснала в ефир мнението на група протестиращи срещу грабежите на България

Advertisements

4 thoughts on “Състоя се среща, относно концесиите в МИЕ

  1. Няма оправия в нашата страна,не знам какво трябва да стане че да се оправим,имам чувството че живеем в централна Африка,където сигурно са по добре от нас.Ние за 24 год. преход,не можах ме да изберем точните хора за точното място за да развием потенциала на страната си,и да оставим едно ново начало за децата си!

  2. Няма оправия в нашата страна,не знам какво трябва да стане че да се оправим,имам чувството че живеем в централна Африка,където сигурно са по добре от нас.Ние за 24 год. преход,не можах ме да изберем точните хора за точното място за да развием потенциала на страната си,и да оставим едно ново начало за децата си

  3. само ,че рудата не може да стане анод или катод без да бъде обгазено Средногорието.А и Челопешката руда е забранена за преработка в България.Но продължавайте да плювате то само това си можете

    • Да те светна Пичаго, че в България се вади катодна мед в бивщето МДК „Пирдоп“ и не съм чул града да е обгазен с каквото и да било..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s