125 години БДЖ, а сега накъде?

125-g-bdv

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт организира неофициално честване на 125-та годишнина на Български Държавни Железници на 3-ти август 2013г. – събота от 10:00 ч. сутринта.

През 1888г., министърът на транспорта в правителството на Стефан Стамболов подписва указ, с който е създадена нова държавна компания – Български железници, като първата линия обслужвана от влаковете й е Вакарел – Белово. Малко по-късно, на 1 август първите локомотиви на БДЖ преминава по новооткритата международна линия – Цариброд-София-Белово. В следващите години се изграждат множество нови железопътни участъци и се разширяват съществуващите. Същата година е приет и първия закон за железопътния транспорт.
Това е второто подобно мероприятие, което гражданската инициатива организира. Първото се проведе на 30-ти март т.г., под надслов „Човешкото лице на железницата”. Сегашният повод е 125-тата годишнина на БДЖ, чието честване за пореден път ще мине без особено внимание, от страна на властимащите (през пролетта на тази година с пищно тържество в НДК бе чествана 130-годишнината на Агенция Пътна Инфраструктура). Отношението им към БДЖ, но и към жп сектора продължава да бъде негативно, независимо от партийната принадлежност на държавниците ни и независимо, че в Европейския съюз е точно обратното.
Основният акцент в събитието ще бъде – накъде отива Железницата ни – една от най-старите железопътни компании в света, след драматичните си 125 години история. Какво може да се направи за нея и какъв опит можем да почерпим от останалите страни. Инициативата е поканила бивши и настоящи железничари, транспортни специалисти, синдикалисти като ще даде възможност на всеки от тях да разкаже своята история с Железницата. Гражданите са изпратили покани и до президента на Република България г-н Плевнелиев, министър-председателя г-н Пламен Орешарски, както и министъра на транспорта г-н Данаил Папазов.

Празникът ще включва музикални изпълнения на живо, стихотворения за железницата, разкази на бивши и ако се престрашат на настоящи железничари, показване на жп модели, презентации за политиката в транспорта и др. Ще бъдат прожектирани кадри с влакове и др. Музикалният фон ще бъдат изцяло песни, посветени на влаковете.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s