Първи май ден на протест, солидарност и ден за борба!

1 MAY

borba ps

Първи май, е ден на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май.
Това е и ден на международното работническо движение и предимно на левите движения.
Празника произлиза като панихида за загиналите на 01.06.1886г. в САЩ, когато когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват четирима.
Три дена след това на 04.06.1886г. по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при което загива полицай и 6 други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, които впоследствие са оправдани като невинни жертви на полицейския произвол. Те са първите, които стават жертва на т.нар. „съдебно убийство“ (следващото подобно съдебно убийство е на Никола Сако и Бартоломео Ванцети които на 23.08.1927 са екзекутирани в Масачузетс. Въпреки че процесът формално следва всички основни процедури, той се превръща в демонстрация на политическата пристрастност на управляващите прослойки в САЩ.)
През 1889г. учредителният конгрес на Втория интернационал, който е проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир.“ Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците.“
Във връзка с Деня на труда, профсъюз „Борба“ съвместно с партия „Българската левица“, която е член на „Европейската левица“, организира първомайска манифестация-шествие в гр. София, която ще тръгне от парк „Алжир“ (бул. „Хр. Ботев“  и улица „Струга“, срещу Центъра по кръводаряване-бившия Майчин дом до Централна гара) в 9:00 ч. и ще се върви по стъпките на първите профсъюзни деятели, провели през 1919-1920 г. „Голямата транспортна“ стачка. Шествието ще мине по бул.“Мария Луиза“ ,до „Лъвов мост“ и ще приключи с поклонение пред паметника на Георги Кирков в близост до „Женския пазар“.
Манифестацията се организира да бъде надпартийна, с чисто профсъюзен характер и независимо от подкрепата която би получила от различните партийни организации в лицето на техните членове присъединили се към шествието, няма за цел да прави политически пропаганди. Всички искания и изказвания са икономически и социални.

Днешния ден е исторически!
Нека традицията продължи естествения си ход!
Да живее Първи май, ден на труда!

ПЪРВИ МАЙ ДЕН НА ПРОТЕСТ, ДЕН ЗА БОРБА!!!
РАЗБИЙ ОКОВИТЕ!
ВЗЕМИ СВОБОДАТА СИ!!
ЗАЩИТИ ПРАВАТА СИ!!!Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s