ПРОКЛАМАЦИЯ на профсъюз „Борба“

borba ps

Към хората на наемния труд в България.

Към работниците,селскостопанските производители,държавните и частни служители, дребни собственици,хората със свободни професии,тези с малък семеен бизнес,към трудовата интелигенция и временно безработните българи.

Дами и господа,колеги,другари,приятели!

Вие, върху плещите на които основно лежи настоящето и бъдещето на изстрадалата ни родина;

Вие, които посредством Вашия безкористен труд и със силата на вашите мищци, ум, способности и талант творите благата в държавата ни;

Вие, които първи посрещате и изпращате изгревите и залезите на работните си места в заветната територия на българите и посредством трудовите достижения на които страната ни е намирала и намира световна прослава.

Имате честта да бъдете поканени, на уникално историческо събитие:

Първомайско шествие по стъпките на дейците на профсъюзното ни движение и организатори на Голямата транспортна стачка в България от 1919-1920 г..и по случай 127 годишнината от проведената на 1-ви май 1886 година в САЩ,“Голяма национална стачка“ и обявяването на този ден в последствие,за международен ден на труда и работническата солидарност.

Шествието ще се проведе в София,от градинката „Алжир“ на ул Хр.Ботев пред бившия „майчин дом ,до паметника на Георги Кирков в района на „Лъвов мост.“ Началото на шествието ще бъде от 9 часа.

Какво е уникалното и историческото на този иначе официално обявен за национален празник в България ден 1-ви май?

За първи път в най-новата история на страната ни,той ще се проведе под егидата на левия трудов профсъюз „Борба“.

Така както на времето трудещите се,водени от българските и международни профсъюзни движения, са организирали провеждането на този изконно работнически празник.

Отдавна забравената у нас традиция,която казионните синдикати на прехода,така и не припознаха за свой ангажимент, бе вероломно извзета от ръцете на несъпротивляващите се профсъюзи и потъпкана от страна на държавата в лицето на партийните креатури на старата БКП и в последствие на днешната БСП.

Така този чист и свят празник на работещите българи,беше за дълго опорочен и подчинен за използването му с подчертано политически цели.

И днес още властва и продължава да се шири тази безпринципна демагогия.

Чрез нея определени политически кръгове,отдалечили се достатъчно от работническата класа,се стремят да демонстрират необоснована за съвремието приемственост с работническите движения у нас.

В действителност, те заблуждават цялата ни общественост,като манипулират съзнанието ни,опитвайки се да пресъздават несвойствен за същността си на политически организации образ.

Така те съзнателно лишават от синдикална подкрепа трудещите се,като обвързват трудовото им право и защита от недобросъвестни работодатели и държавата, с политическо послушание.

Днес нещата си идват на мястото,като профсъюз „Борба“ обявил се за наследник на профсъюзното движение от 1904 г.,се възправя там където дълги години зееше огромна празнота.

Работниците у нас днес имат своя реален защитник,достоен да ги поведе в неравната борба с капитала,за едно по-добро бъдеще.

Ние не сме сами!

Зад тези справедлива кауза в подкрепа застават партньорите ни от Европейската левица.

Честито трудови хора!

Нека от днес нататък никой не си прави илюзии че трудещите се са безсилни срещу експлоатацията на труда им!

Нека на днешния ден никога повече не се говори за задължителен политически ангажимент!

Нека единствено чрез създаваните условията от страна на партиите да се обуславят политическите ни пристрастия!

Да живее профсъюз „Борба“!

Да живее първи май!

Да живее труда и солидарността между трудещите се !

София
26.04. 2013г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s