При неравноправни клаузи правото е на страната на кредитополучателя, а не на банките

Barbutew-logАвтор: Владимир Барбутев
Снимка: Мика Сийминеен

ЗДРАВЕЙТЕ ПРИЯТЕЛИ!
Искам да Ви обясня нещо много важно…
Защо решението на Европейският съд от 14 март 2013 относно потребителските и ипотечните/най-вече/ кредити е от ОГРОМНО значение за милионите хора изпаднали в неплатежоспособност!

Та така…
Нашият Гражданско процесуален кодекс (ГПК) казва, че възражението срещу заповед за изпълнение не спира изпълнителните действия на съдия-изпълнител. Тоест, когато ти се бориш да докажеш, че не дължиш определена сума, междувременно съдия-изпълнителя ти продава имота. А след това, дори и да си спечелил делото, вече е без значение – ти си на улицата без собственост. Освен това имотът ти е продаден на безценица.
– Как това Решение/на Европейският съд/ ще възпира прибързани действия на съдия-изпълнители?

Ами много просто:
Засегнатата страна може да се позове във възражението си до съответният районен съд на неравноправни клаузи, както във всеки един от случаите, а съдът е длъжен, независимо, че ГПК казва обратното, да спре изпълнителното дело до произнасяне по исково производство/като страна от ЕС попадаме под юрисдикцията на европейското право за върховенството му пред съответното национално право,а вече налице е и прецедент,т.е. решението от 14 март/.
Честито на всички потребители!
Борете се срещу банките и не им давайте да си мислят че могат до ви натискат!
Правото е на Ваша,а не на тяхна страна!

Advertisements

2 thoughts on “При неравноправни клаузи правото е на страната на кредитополучателя, а не на банките

 1. НЕОСНОВАТЕЛНО ОБОГАТЯВАНЕ НА БАНКИТЕ?!

  Съгласно Чл. 59. (1) от ЗАКОНа ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ (ЗЗД)… …, който се е обогатил без основание за сметка на другиго, дължи да му върне онова, с което се е обогатил, до размера на обедняването.
  (2) Това право възниква, когато няма друг иск, с който обеднелият може да се защити.

  Ако Човекът Х е решил да закупи за себе си и семейството си жилище на стойност 100’000 лв. (сумата е подбранa за по-лесно онагледяване), той е длъжен да има т. нар. самоучастие, което за различните банки е 10-40%. Ако в конкретния случай това самоучастие е 20%, тези 20% – 20’000 лв. са платени от купувача на продавача на жилището, т. е. това не са пари дадени от банката.
  Следва отпускане на кредит от банката и прехвърляне на собствеността на новият собственик. Едновременно с това се учредява и ипотека в полза на банката.
  Ако жилището е старо, в повечето случаи следва ремонт, който новият собственик финансира сам. Да допуснем, че в разглеждания пример са вложени допълнително още 20’000 лв. за саниране, смяна на дограми, боядисване и т. н.
  Още на следващия месец след отпускането на кредита, кредитополучателя започва да погасява главницата на части и да плаща съответната лихва.
  След близо 3 години Човекът Х вече е погасил 20’000 лв. от главницата.
  Но тогава са случва така, че остава без работа.
  След три-четири месеца банката му взима жилището и човекът Х остава без нищо.
  Отчайва се и … е на път да се самоубие.

  РАВНОСМЕТКА: Човекът Х е закупил жилище за 100’000 лв. и го е облагородил като неговата стойност е достигнала реалните 120’000 лв.
  От тези 120’000, Човекът Х е дал общо 60’000 лв (20’000лв.-самоучастие, 20’000лв.-допълнителни капиталовложения за облагородяване, 20’000лв.-погасена главница ).
  С други думи половината от стойността на имота вече е платена от кредитополучателя.
  Но другата половина все още е дължима към банката.
  По нещастно стечение на обстоятелствата Човекът Х не може да плаща повече от три месеца своите задължения и банката му взима всичко и го изхвърля на улицата като непотребен боклук?!!

  Изплаща ли му банката тези 60’000лв., които той вече е вложил??? – НЕ!
  Трябва ли банката да му ги изплати?!! – ДА!

  Съгл. Чл. 110. от ЗЗД: с изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.

  РЕЗЮМЕ: ВСИЧКО, КОЕТО БАНКИТЕ НЕОСНОВАТЕЛНО ЗА ЗАГРАБИЛИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ, И С КОЕТО НЕОСНОВАТЕЛНО СА СЕ ОБОГАТИЛИ, КАТО СЪЩЕВРМЕННО СА ОЩЕТИЛИ СВОИТЕ (ВЕЧЕ БИВШИ) КЛИЕНТИ, съгл. действащата в Р. България законова уредба трябва да бъде върнато.

  ПРАВИЛАТА, залегнали в раздел „Неоснователно обогатяване” от ЗЗД важат с пълна сила, както по отношение на всички физически и юридически лица, така и по отношения на всички банки (които също са ЮЛ). За да се ползват от тези правила, към настоящия момент, потърпевшите трябва да водят съдебни дела и да харчат пари, които нямат. Банките са наясно с финансовите последици от прилагането на този раздел от ЗЗД, поради което се стремят всячески да смажат психически и финансово своя длъжник, за да не е той в състояние да ползва правото си.

  Съгл чл. 59 от ЗЗД за да е налице НЕОСНОВАТЕЛНО ОБОГАТЯВАНЕ трябва да има лице, което е обедняло за сметка на банката (в конкретния случай) и обеднялото лице трябва да няма друга форма на защита на своите законни интереси.

  С оглед на горепосоченото ТРЯБВА:
  1. БАНКАТА ДА ВЪЗСТАНОВЯВА НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ ПЪРВОНАЧАЛНО НАПРАВЕНИТЕ ОТ НЕГО КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЯ (САМОУЧАСТИЕТО МУ);
  2. БАНКАТА ДА ВЪЗСТАНОВЯВА НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ ПОГАСЕНАТА ОТ НЕГО ЧАСТ ОТ ГЛАВНИЦАТА;
  3. БАНКАТА ДА ВЪЗСТАНОВЯВА НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ РАВНОСТОЙНОСТТА НА НАПРАВЕНИТЕ ПОДОБРЕНИЯ ПО ЗАКУПЕНИЯ ОТ НЕГО ЧРЕЗ КРЕДИТ ИМОТ;
  4. БАНКАТА ДА ЗАПЛАТИ НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ СПРАВЕДЛИВО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА НАНЕСЕНИТЕ МУ МОРАЛНИ И МАТЕРИАЛНИ ВРЕДИ, В Т. Ч. И ПРИ НАРУШЕНИТЕ ОТ ТЯХНА СТРАНА ЗАКОНОВИ И АДМИНИСТРАТИВНИ РАЗПОРЕДБИ, ВКЛ. И ЕДНОСТРАННО ПОВИШЕНИТЕ ЛИХВИ;
  5. БАНКАТА ДА ВЪЗСТАНОВЯВА НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ НАДВЗЕТИТЕ СПРЯМО ДОГОВОРЕНИТЕ ЛИХВИ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s