Азия и Латинска Америка забраняват със закон „Макдоналдс”

Източник: http://www.hala.bg

Двайсетина световни производители на храни ни тровят с генно-модифицирани организми (ГМО). Това става ясно от публикуван списък на продукти от руския клон на „Грийнпийс“.„Черният списък“ на производителите на храни от ГМО-та показва, че голяма част от световните производители използват вредни  вещества с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите. Най-ужасното е, че голяма част от тях представляват детски храни.
 
Вижте списъка с продуктите, които се продават почти във всеки магазин или хипермаркет в България. В същото време част от продуктите се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните на Европейския съюз (ЕС) и получават български опаковки и етикети. В списъка засега е само една от веригите за бързо хранене и тя е очаквано „Макдоналдс“. Неслучайно в някои страни в Азия и Латинска Америка веригите им вече се забраняват със закон.

Списъкът може да се допълни с проверените миналата година от Европейския съюз (ЕС) производители, чиито продукти за страните от новите страни-членки и за цялата Източна Европа са с доказано по-ниско качество на съставките. Например, Coca-Cola Co бе хваната в това, че вместо захар използва вредната глюкоза, която е причина за затлъстяване. В списъка попaднаха и такива продукти като кафе Jacobs, подправките Kotanyi и други.

Междувременно, голяма част от медиите в Източна Европа са принудени да премълчават фактите за вредните добавки и публикуваните резултати от проучванията поради факта, че същите производители често се явяват и водещи рекламодатели, особено що касае телевизионния ефир.

Контролът също не е ефективен.  За това има и публични признания на директора на Агенцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните Йордан Войнов. Подкотролната му институция не може да следи качеството на предлаганите във веригите продукти, а само дали са пресни и отговарят на условията за съхранение и продажба.

 

НЕ КУПУВАЙТЕ НА ДЕЦАТА СИ:

 

1 Snickers – шоколадов десерт

 2 Campbell – супи

 3 Uncle Bens – ориз, кетчуп

 4 Lipton – чай

 5 Mars – шоколадов десерт

 6 Twix – шоколадов десерт

 7 Cadbury (шоколад, какао)

 8 Ferrero (десерти)

 9 Nestle шоколад

 10 Nestle – напитка Nesquik

 11 Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни

 12 Pepsi – безалкохолно

 13 7-Up – безалкохолно

 14 Heinz – кетчупи, майонези, соуси

 15 Nestle – детски храни

 16 McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене

 17 Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни

18 Unilever – детски храни

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s