IT специалисти опровергават ЦИК за изборния софтуер

Източник: http://www.capital.bg

 

В отворено писмо от сряда, което продължава да набира подкрепа, граждански активисти и IT специалисти настояват Централната избирателна комисия (ЦИК) да вземе положително решение по внесеното по-рано предложение на Института за развитие на публичната среда след определянето на преброителя на изборните резултати ЦИК да публикува на сайта си изходния код на софтуера за обработка на резултатите, „за да се прекратят тиражираните в публичното пространство съмнения за някаква възможност за манипулации от страна на преброителя“.

Нелогични аргументи против

На заседанието си във вторник  изборният орган не взе решение по препоръката, а изразените от членовете му аргументи против – че „така всеки ще може да бърка в кода и да манипулира резултатите“, както и че трябвало да се предостави и „платформата Oracle“, се определят от подписалите писмото като „лишени от всякаква логика“.

„Оценяваме факта, че някои от изразилите това мнение членове на ЦИК направиха уговорката, че не са програмисти, защото иначе твърдението би било некомпетентно“, се казва в отвореното писмо, в което се настоява комисията „да публикува изходния код и стойностите на конфигурационните параметри заедно с окончателния софтуер, който да бъде подписан с електронен подпис“.

IT специалистите Константин Момчев, Християн Кочев и Делян Делчев заедно с блогъри и представители на неправителствени организации заявяват, че подобен акт на публикуване на кода, по който се изчисляват тези резултати, ще приближи държавната и изборната администрация до стандартите за отворени данни и прозрачно управление, които са основен стълб на съвременната демокрация.

Паралелна проверка

„Такова действие на ЦИК по никакъв начин няма да застраши и компрометира сигурността на резултатите, защото именно такъв вид публична проверка ще гарантира надеждността на софтуера. Твърденията за възможно „вписване на данни от всеки в деня на изборите“ са несъстоятелни. Подобно твърдение е равносилно на твърдението, че всеки може да промени данни примерно в системите за онлайн банкиране или друг подобен софтуер, при който сигурността е императив“, коментират специалистите, като уверяват, че публикуването на кода по никакъв начин няма да се отрази на копието на софтуера, с който ЦИК ще изчисли официалните резултати от изборите.

„Публикуването на кода означава, че всеки ще може да компилира идентично копие на изчислителния софтуер върху свой компютър, с което да направи паралелна проверка на изборните резултати, спазвайки авторските права на създателите. Ако копията са идентични и данните са въведени правилно, то би трябвало и финалните резултати да съвпаднат, което гарантира коректността на направените изчисления“, посочват авторите на писмото.

„Откъде се включва компютърът“

По този начин те възразяват и на Михаил Константинов, който преди седмица подаде оставката си като председател на съвета на директорите на държавното дружество „Информационно обслужване“ – традиционен преброител на изборните резултати. По повод лансираната от „Синята коалиция“ идея да се публикува на сайта на ЦИК софтуерът за изчисляване на резултатите  тогава той заяви, че само някой, който не знае „откъде се включва компютърът“, може предложи това.

Константинов предупреди и служебния премиер, че „заради всички гадости, които някакви несъстоятелни хора изринаха по повод на нашето дружество“, „Информационно обслужване“ може и да не участва в конкурса на ЦИК за определяне на преброител и така „няма да има кой да обработи резултатите от предстоящите избори по технологията, която е заложена в закона и в методиките“.

Във вторник, когато изтече срокът за кандидатите да участват в конкурса, за пореден път беше подадена една оферта и отново от „Информационно обслужване“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s