ПРЕДЛОЖЕНИЕ* за ПРОТЕСТНА БЮЛЕТИНА

Автор: Владимир Барбутев

Втори месец България се тресе от протести, хора горят като факли, а властимащите продължават да абдикират от задълженията си. Медиите послушно НЕ отразяват народния гняв или го омаловажават, осмиват и режисирано противопоставят едни протестиращи на други. Нека си признаем, за два месеца активни протести НЕ постигнахме почти нищо като реален резултат. Което е и напълно естествено, защото от едната страна на бариерата стои добре смазаната машина на партийната плутокрация, а от другата – едно новосформиращо се гражданско общество без свои структури и механизми за контрол и въздействие върху управниците ни. Нашето НЕ така и не беше чуто.
Но ние можем да направим така, че то не само да бъде чуто, но и преброено:) И то от същите играчи, които ни натрапват своята игра на избори, в която се очаква да ги легитимираме. Избори така или иначе ще има – по старите правила, със стария Изборен кодекс и старите к*рви в изборните списъци. Този рунд в битката „народът срещу властта“ вече сме го загубили, картите са раздадени, мачът е купен, на печелившите – честито. 
Как обаче да направим така, че гласът на хиляди българи, казали своето категорично НЕ на статуквото, и на още по-голямото множество от хора, НЕизлезли на протест, но не по-малко отчаяни и недоволни, да бъде забелязан? Простият отговор е: нека използваме собствената им игра, за ДА СЕ ПРЕБРОИМ.

Всички ние, които считаме, че:
– партийният парламент НЕ може да реши нито един от проблемите на гражданите, защото моделът му възпроизвежда партийната плутокрация (доказателство – последните два века от историята на представителната демокрация);
– избори, в които НЕ се отчита протестният вот, са нелегитимни, защото огромното мнозинство от гласувалите нямат свое представителство;
– е неморално да се иска от гласоподавателите сами да изберат своя „насилник“, без при това да имат никакъв законово гарантиран механизъм за контрол върху него

МОЖЕМ ДА ИЗРАБОТИМ САМИ НАША ПРОТЕСТНА БЮЛЕТИНА 

Да, тя ще има символична стойност, но само на първите избори! За всички следващи обаче ще можем да изискваме протестният вот да бъде реално отчитан и този принцип да бъде заложен във всички формати на избори, на всички нива. 

Какъв е смисълът на протестния вот?
За разлика от обикновеното негласуване протестният вот е израз на активна гражданска позиция: „Аз, гражданинът …, НЕ приемам нито една от предложените кандидатури, защото реално нямам избор.“ Протестният вот НЕ се преразпределя между партийните листи (т.е. ние заявяваме категорично НЕ на партийния модел на управление), защото протестните бюлетини са вариант на недействителни бюлетини. Броят им в процентно съотношение към действителните показва степента на нелегитимност на което и да е избрано представително тяло. Броят еднакви протестни бюлетини пък е ориентир за степента на организираност на гражданското общество, което не можело да се самоуправлява според втръсналата ни от повторение партийна мантра. Протестните бюлетини са неформални за разлика от „правилните“ бюлетини, което също е символичен израз на неформалността, сиреч нормалността, на едно гражданско общество. В един бъдещ парламент и след приемането на поправки в Изборния кодекс протестният вот може да стане реалната основа за избор на народни представители на съвършено друг принцип (териториален, чрез жребий и т.н.), защото веднъж отчетен като истинска гражданска квота, то логично следва и това, че гражданите ще определят как/дали да излъчват свои представители за попълване на тази квота. 
Засега това все още е бъдеще. Да се върнем в реалността: избори на 12 май.

Как си представям протестния вот, осъществен на практика? 
През следващия месец изработваме заедно протестна бюлетина. Според мен тя трябва да е:
– проста – напр. сигнално оранжево (послание: „Внимавайте!“); трикольор („Ние сме България“); едноцветна с надпис НЕ или МАФИЯ и т.н. Идеи много. Мисля, че „Съпротива“ е медията, която може да помогне най-много за изработването и сработването на най-подходящ дизайн;
– да може да бъде направена в домашни условия – напомням, че „бюлетината“ е неформална и трябва да прилича на другите протестни бюлетини само по символите си. Не можем да си правим илюзии, че времето до изборите е достатъчно да се разпространят предварително напечатани „бюлетини“ до всяко българско село или махала. Целта е обаче до всяко кътче да стигне идеята за единна протестна бюлетина, а всеки да може да си я изработи сам;
– в деня на изборите всеки, който иска да изрази своя протест, може да го направи като ГЛАСУВА С НЕДЕЙСТВИТЕЛНА ПРОТЕСТНА БЮЛЕТИНА – разбира се, могат да бъдат прилагани и всякакви други импровизации на тема „Как да направим една бюлетина недействителна“ (зачертаване листата на „любимата“ партия, мили послания към депутатите, сметки за ток и парно вместо бюлетина и т.н.). Комбинирането обаче на тези форми с допълнителна протестна бюлетина прави възможно „преброяването“ на хората, осъзнали, че партийният модел НЕ работи.

Възможно ли е ЦИК да не отчете по никакъв начин протестните бюлетини? Да, повече от възможно е за жалост. Но ако тяхната бройка се доближава до тази на недействителните, това би било ПОБЕДА за нас, за нашето единство в действие; доказателство, че МОЖЕМ да кажем НЕ, дори и когато никой не ни иска мнението ни. Протестният вот е и само една от всички мислими форми на протест, но той НЕ изземва мощта и единението, постигнати в други, паралелни форми на „Опълчение“, което само по себе си е ценно.

Така че, хайде да се преброим:) Ако народът ни все още мъти яйцето на неизлюпеното гражданско общество, то нека не му чупим черупката силом с новопръкнали се протестни партии. А пилците и без това се броят наесен. По една вековна традиция се случва все така, че „Септември ще бъде май“ (12-ти?).

Можем ли да го направим? Аз мисля, че можем.
Утопично ли е? Не и при бясната скорост, с която се променя всичко около нас. Вярвам в това, че скоро само мечтателите ще бъдат реалисти, защото само те ще са в крак с времето си.

Слагам предложението на масата за всеобщо обсъждане.
С копия до всички протестни страници, моля, разпространете.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s