Отворено писмо до Омбудсмана на Република България Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ от протестиращи срещу своеволията на Банките независими граждани на България

Отворено писмо
до Омбудсмана на Република България
Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ
от протестиращи срещу своеволията на Банките независими граждани на България

Уважаеми господин Омбудсман,

Обръщаме се към Вас като към най-високо поставеното лице, отговарящо за правата на българските граждани, за тяхната защита от законодателни грешки и запазване на техните интереси пред тези на държавни и недържавни органи и институции.
Предмет на нашето писмо e произвола на Банките в България,както и противоконституционността на някои поправки в Гражданско-процесуалният кодекс/ГПК/ спрямо и в ущърб на потребителите на финансови услуги от 2008 година досега.
Банките в България винаги са действали с утежнени условия за своите клиенти,но от започването на Световната криза през 2008,която продължава и до днес и с поправките в Гражданско-процесуалният кодекс/ГПК/ от същата тази 2008 година прокарани от силното банково лоби и в ущърб на потребителите,те просто смачкаха своите клиенти и ги превърнаха в клиенти-длъжници,към които действат безмилостно,отнемайки им имоти,запорирайки понякога цели заплати и продавайки всякакво друго движимо и недвижимо имущество на хората!

Ето затова на Нас българските потребители на финансови услуги ни трябват спешни промени,които ще се опитаме да изложим накратко пред :
1.Закон за фалит на физическите лица,който ще даде възможност на изпаднали в финансова несъстоятелност български граждани да получат втори шанс и да рестартират живота си.
2. Отмяна на чл. 417, т. 2 от ГПК в частта му за банките. На практика този член лишава гражданите-длъжници от справедлив съдебен процес.
3.Изменение на Закона за потребителския кредит с промяна в дефиницията на “референтен лихвен процент”.С тази мярка ще бъде забранено на банките да променят едностранно и произволно лихвите по вече отпуснати кредити/ потребителски и ипотечни.
4.Приемане на закон за финансовия омбудсман, с който да се регламентира адекватен механизъм за извънсъдебна правна защита на потребителите на финансови услуги.
5. Учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на поведението на банките и другите финансови институции спрямо техните клиенти.Ако има такъв регулатор,той ще е мощно средство за това да бъдат накарави Банките да се придържат към Правилата.В нормалните държави подобни органи могат да отнемат дори банкови лицензи.
6. Отпадане на пречките пред потребителите по ГПК да завеждат колективни искове срещу банки.В момента българските граждани може да заведат колективен иск към всяка банка,но процедурата е тромава,а законовите пречки много и затова такива не са заведени.

В заключение ще кажем,че за да бъдат постигнати тези стъпки,Вие г-н Обудсман трябва да сте категоричен в действията си в защита на потребителите пред Българският съд и Българските институции,и да окажете натиск в посока на това,бъдещите депутати да имат добрата воля и с Ваша помощ и участие да бъдат внесени в Парламента,обсъдени и приети нужните поправки в Законодателството,за да може те да бъдат осъществени!
Ние българските граждани искренно вярваме че това ще се случи в най-кратки срокове,защото проблема с задлъжнялостта на българското население,заплашва да се превърне в проблем на националната Ни сигурност,тъй като цели български семейства,притиснати и поставени в безизходица от „банковото робство” и обслужващите го мутри в лицето наЧастни съдебни изпълнители/ЧСИ/ и фирми за събирания на вземания,предпочитат често дори смъртта като изход!Това за едно общество от 2013-та година и в страна членка на ЕС е недопустимо!

Г-н Пенчев,заради всичко горепосочено,Ви молим да влезете в ролята си на Национален защитник на гражданските и потребителски права и интереси и да ги отстоявате безпрекословно пред съответните органи и институции.
В очакване сме на бърз отговор и незабавни действия от Ваша страна.

С уважение към Вас:
Протестиращи срещу Банковият произвол български граждани.

Гр.София
Март 2013год.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s