Испанският здравен сектор се противопостави на приватизацията

ESPANA CONTRA PRIVATISATION

 

И в Испания протестите също се превръщат ежедневие – този път стотици испански лекари, медицински сестри и други здравни работници, много от които носещи бели престилки, преминаха по улиците на Мадрид, обявявайки се срещу бюджетните съкращения и плановете за частично приватизиране на медицинските услуги.

Шестивието блокира пътния трафик, а демонстрантите носеха огромен транспарант с надпис „Здравеопазването не е за продан, а за да бъде защитавано”.

Местните власти в Мадрид, управляван от Народната партия на премиера Марио Рахой, планират да предаде за външно управление ръководенето на шест от 20-те големи обществени болници и на 27 от 270-те поликлиники. Аргументите им са, че това е нужно за да се запазят здравните услуги по време на дълбоката рецесия и да бъдат изпълнени целите за съкращения, информира Агенция „Фокус“.

Според испанските здравни работници обаче частниците ще предпочетат печалбата пред качеството и това ще доведе до влошаване на общественото здравеопазване.

„Заложена на карта е системата на общественото здравеопазване, отнела ни години да я изградим и работи добре. Ние не можем да позволил системата да бъде приватизирана”, коментира Естер Гранеро, медицинска сестра в мадридска болница.

Read more: http://world.actualno.com/Ispanskijat-zdraven-sektor-se-protivopostavi-na-privatizacijata-news_418522.html#ixzz2NtBo3KNn

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s