Българската църква e номинирана за Нобелова награда за мир заради спасяването на евреите


daw-zwesda-krest

Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г., това става ясно от официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква. През тази година България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи.

Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите – Холокоста, бе спряно от цялото българско общество благодарение акцията на 43-ма депутати от 25-тото Народно събрание през 1943 г., начело с Димитър Пешев, зам.-председател на българския парламент тогава, и на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане (съгласно действащата Конституция) на крайното съдбоносно решение от цар Борис III (9 март 1943). Но инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е не друг, а Българската православна църква. Нейните архиереи – величавият екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил (сетнешен патриарх Български), както и целият Св. Синод на БПЦ играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се предвиждала дискриминация на евреите. Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция. Тази нейна откритост, съвместена с активни обсъждания на заседания на Св. Синод, проповеди и конкретни преписки и действия стимулират българската общественост и въпреки свалянето междувременно на Димитър Пешев от поста му в Народното събрание, се формира силен обществен натиск срещу депортацията на евреите.

Днес, 70 години по-късно, БПЦ е и единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир. Лауреатите от номинираните за 2013 г. ще бъдат обявени през октомври т.г. Номинацията на Българската православна църква е направена от Лъчезар Тошев, като един от лицата, на които е дадено правото да номинират кандидати за Нобелова награда за мир.

Лъчезар Тошев е почетен асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. По негово предложение в Двореца на Европа редом с бюст-паметниците на най-видните лидери на Европа, наречени „Бащите на Европа”, бе поставен и бюстът на Димитър Пешев, зам.-председател на 25-то Народно събрание на България. За периода, откакто се връчва ежегодно, от 1901 г. досега, Нобеловата награда за мир е присъдена 93 пъти на 124 лауреати, 100 лица и 24 организации. Тъй като сред тях Международният комитет на Червения кръст е удостоен с Нобелова награда за мир през годините 1917, 1944 и 1963, а Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците е удостоенa с нея през 1954 и 1981 година, то до 2012г. с Нобелова награда за мир са били удостоени общо 100 лица и 21 организации.

Read more: http://politics.actualno.com/Bylgarskata-cyrkva-e-nominirana-za-Nobelova-nagrada-za-mir-zaradi-spasjavaneto-na-evreite-news_418584.html#ixzz2Ntq4LNmt

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s