Служители на МВР протестират в София

image

15.03.2013г. FREI NEWS – София

Днес над сто служители на МВР се събраха на открито събрание пред сградата на театър „София“ в парк „Заимов“.
Протестиращите полицаи са подкрепени от Български лекарски съюз, Асоцияцията на частните детективи в България и обикновенни граждани.
Събралите се развяват българските под звуците на народни песни.
С минута мълчание бе подчетена паметта на загиналите служители в МВР.

На транспарант с изобразени бълраски трикольор , и знамето на ЕС, е изписано: „И ние имаме права, Европа е и за нас“.

Служителите изразиха очакванията си не само от служебния министър на вътрешните работи, но и от следващото правителство.

„Ние имаме ясни искания, от които няма да се откажем, и ги изразяваме преди да знаем дори от коя политическа сила ще бъде новото правителство“, каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР)– Валентин Попов.

Спред неговите думи, полицаите няма да се откажат от настояването си да им бъде заплатен нощният труд, както и този положен в почивните дни.

„Ще продължаваме да искаме и отпадане на тази част от закона за МВР, която не ни позволява да сключваме съюз със синдикални организации“, заявиха протестиращите.

По отношение на споразумението на СФСМВР с Министерство на вътрешните работи, което бе прекратено, Валентин Попов отбеляза, че Синдикалната федерация вече преговаря със служебния министър Петя Първанова и се очаква в следващите няколко дни да има развитие по въпроса.

Преди 4 години в парк „Заимов“, се събраха около 15 000 служители на МВР, което се превърна в най-големия протест в историята на Вътрешното министерство.

Днес  събралите се служители на МВР заявяват, че не протестират, а  „празнуват“ и отбелязвайки четвъртата годишнина от протеста.
От синдикалната федерация продължават да настояват да се установеи граждански контрол в МВР чрез назначаването на зам.-министър министерството.

Според федерацията на МВР – трябва незабавно да се подпише споразумение от служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова за социално партньорство със СФСМВР.

Протестиращите служители на МВР изразиха недоволство и срещу ширещата се корупция по високите етажи на Вътрешно министерство.

Председателя на Лекарския съюз изрично заяви, че всякакво противопоставяне на лекари, МВР служители и учители е неуместно, защото всички те работят за националната сигурност на страната.

Също така пожарникари, спасители, следователи, надзиратели и други служители на МВР изразиха надежда, че служебното и бъдещото редовно правителство на страната ще се вслушат в исканията им за нормални условия на труд и прекратяване на корупционните практики в МВР, както и изразиха недоволство от това, че политиците се крият зад гърбовете им от недоволството на народа по време на протестите в последните месеци.
Служителите на МВР категорично заявиха, че подкрепят протестиращите и аплодираха своите колеги във Варна, които свалиха щитовете и шлемовете си в знак на солидарност с протестното движение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s