70 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИДнес се навършват 70 години от спасението на българските евреи.
Във връзка с годишнината пред Художествената Академия, до Народното събрание бе открит паметник на Димитър Пешев, един от хората, които спасиха своите еверейски сънародници от лапите на Хитлеристка Германия

IMG_8523

IMG_8525

Спасяването на българските евреи през 1943 година е забележително събитие, показващо човечността и толерантността на българския народ, както и волята му за справедливост.
Това става благодарение на заместник-председателя на НС по онова време Димитър Пешев, към Православната църква, към български депутати и интелектуалци, към обикновени граждани, които се противопоставят на държавният глава Цар Борис Трети, който е бил готов да изпрати българските евреи за ликвидация.
След като депутати, инетелетуалци и БПЦ надигат глас и събудат народа, който не позволява ешалоните да тръгнат така предотвратяват депортирането на 48 000 евреи-български граждани от лагерите на смъртта.

Подвига на Българския народ никога не ще бъде забравен, защото той със своите действия показа на света, че холкоста не е бил неизбежен.
Очаква се през тази година БПЦ да бъде номинирана за Нобелова награда за мир.

Израелският президент Шимон Перес каза в ЕП следното:
„Уникален пример за кураж и съпричастие, нарече спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.“
Перес благодари на България от името на Държавата Израел и всички евреи по света.

Израелският президент отправи благодарността си не само към държавата България, а към хилядите хора, които са имали смелостта, рискувайки живота си да спасят друг живот и така да съхранят цялата еврейска общност в България.
„Тук сме, за да почетем историята, но и да отправим поглед към бъдещето, към това, което ще завещаем на децата си, каза Шимон Перес. Той добави, че най-ценното завещание ще е никога да не се предават, да мислят геройски и да действат смело.“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s