Бунт или протест?

nowoto-wyzravdane--syprotiwa

Автор: Мика Сийминеен
Снимка: „Съпротива“


„Ще има възраждане. Бунтът в неделя може и да не успее, но се казаха публично истини, които вече не могат да се скрият – те ще градират. Публично изречените истини не се връщат обратно, процесът е необратим.“
Константин Кисимов

Нека си говорим истината, но тези истини, които се казваха публично, те си се говорят години наред и резултата е следния: „Като ми пееш Пенке ле, кой ли ми та слуша?“
От години се знае, че сметките са непосилни за хората, че даваме доходите си за ЕЛЕМЕНТАРНИ НУЖДИ като храна, вода, топло,… Че хората не нямат достъп до качествено здравеопазване, лекарства, образование…
И си говорим ли говорим в общественото пространство…
Бунт в неделя? Това не е бунт, а чиста проба протест, който може да прерасне в сблъсъци с полицията да речем, но не е БУНТ.
Нека няма сръдни, че го казвам, но БУНТА е закъснял и като гледам няма да дойде на хоризонта, както не дойде в последните 20 години, откак лъсна, че това днешното не е демокрация, а грабеж.
Хората години наред спаха, а през цялото време ги лъгаха ту че България ще стане Швейцариа на Балканите; ту, че сме в Ново Възраждане; ту, че строим капитализъм с човешко лице… Лъгаха, лъгаха, заклеймяваха всеки опит някой да посочи това, че се превръщахме в Европейска Сомалия, че Възраждането, което ни обещаваха се оказа Новия Упадък, а капитализма с човешко лице се оказа с лице на задник…
Упадък, точно в това положение е страната ни, а и на рода, който години наред си седя сврян в кьошетата и не смееше да гъкне, а ако протестираше, това ставаше под юрганите или на тъмно в банята.
Да, протестираха, но тихо, че да ги не чуе някой..
Днес нещата уж са по-различни, но пак няма да има промяна, защото политиците са наясно, че народа няма как да промени нещата с голи протести. Да промяна може да се случи, но дали хората биха били готови да избесят своите управляващи, а и изедниците, които практически управляват живота им?
Народа проспа кога дойде Новото робство и най-лошото е, че сам се навря в ярема, който му стяга шията.
Бунт? Ха! Това е протест и нищо повече.
Но и нека не омаловажаваме нещата и да поясним, че протестите бързичко могат да се превърнат в бунтове, а бунтовете в революции, които да удавят в кръв страната, защото революциите, както и бунтовете, това са обществени проявления, които понякога стават неконтролируеми.
Понеже г-н Кисимов говори за „бунта в неделя“, та за това ще направя няколко пояснения.

КАКВО Е БУНТ?

Бунт в неделя няма да има, ще има протест.
Нека не забравяме, че протестите се обявяват, а бунтовете се случват без да се бие тъпан, че ще се случат.
Но понеже някой ще каже, че къде е разликата?
Ами има разлика.
Ако заявиш, че не ти харесва да те надуват от сметки, това е протест, поне е форма на протест, ако вдигнеш скандал в Енергото, че са те напомпали, това също е форма на протест, но ако решиш да не си плащаш сметките и хванеш, та извиеш врата на оня който те е надул, това вече е бунт.
Бунт е, ако призовеш съседите си да не си плащат сметките и да отказват достъп на изедниците или техните покорни служители-роби до домовете си.
Бунт е, когато изразяваш не само несъгласие, но и неподчинение към системата, с която не си съгласен.
А да ходиш по мегданите, да викаш и да слушаш и изпълняваш разпорежданията на полицаите, това е протест.

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОТЕСТА

Протеста, също като бунта е изказ на несъгласие с властите, политиката на фирмите или пък със системата като цяло.
Протеста е форма на изказ на фоля или казано с други думи „протеста е волеизлияние в категорията “други форми““ и който заяви, че има такова нещо акто незаконен протест, той е лъжец, а също така нарушава Конституцията на Република България където ясно и точно пише следното: „Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.”
Протестите не нарушават този член от Конституцията на Република България, защото в самата констируция е написано също толкова ясно и следното:
„Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2)Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“
С привилигироването на монополистите, които де факто спомагат за нищетата на народа, има нарушение на чл. 6 от Конституцията.
В съответствие с Чл. 39. хората изразяват мнение „по друг начин“. Нещо, което е напълно в рамките на върховния закон на страната ни.
Също така, може с пълна сила да заявим, че има нарушение и на Чл. 1., в който ясно и точно пише следното:
„(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“
В случая нарушпени са Чл. 1, алинеи 2 и 3, в които е нарушен принципа на натодовластието и, че политическата класа и тази на едрия бизнес се явяват привилигировани за сметка на всички останали хора в страната.

ЗАКОННИ ЛИ СА ПРОТЕСТИТЕ?

Веднъж един познат ме попита дали един протест и породеният от него бунт в днешно време би бил законен.
На толкова тъп въпрос направо не можах да се начудя.
Бунта не може да се третира като законен или незаконен, ако не знаем първопричините за неговото пораждане.
По принцип бунтовете срещу властта на държава или монополисти се преследват от държавния апрата, но в действителност да търсим законност или незаконност в един бунт е глупаво.
Но в случая ще отговоря, че протестите са напълно законни, а ако те породят бунтове, то в този случай бунтовете няма да са незаконни, защото те са в защита на човешките права. И в случая не визирам някакви абстрактни права, каквито проповядват тъпите соросиански изчадия, а основни права като равенство, право на живот и др. .
Народа просто изпълнява Конституцията на Република България и ясно и точно предприема действия, с които се опитва да принуди онези, които са се самообявили за привилигоровани да се вземат в ръце и да не забравят, че „Властта произтича от народа“ сиреч, че трябва да работят в полза на народа, а не на онези, които пълнят черните каси на партиите и подмазват лапата на политическите лидери.
Протеста е борба! Борба за справедливост, но не от онази, която ни продават разни адвокати или съдии, а за онази човешка справедливост, която се гради на „не прави на другите това, което не искаш да ти направят на теб при същите обстоятелства“
Протестите не само, че не са незаконни, а напротив, те са законни, а и са в защита на принципа, че „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено“.
В случая да говорим, че се осъществява с органите, които са пшредвидени по Конституция е безсмислено, защото те са се провалили.
В случая трябва да се захванем с духа на закона, който дава пълното право на протестиращите да изразят воля, както намерят за добре.
Понеже властите е възможно да употребят сила, а това да превърне протеста в бунт, то тогава този протест не губи своята законност, защото самозащитата е неотменно право на всеки човек, когато той трябва да съхрани здравето и/или живота си.
От тук следва, че бунта е вид протест, но в по-остра форма.
Дали ще си изберем да не се подчиняваме на властите, а и на монополите или ще изразим твърдо несъгласие като нацелим съответния ресорен министър със заледена снежна топка в окото, това вече са просто различни форми за израз на несъгласие и израз на протест.
Хората протестират, защото изнемогват.
Зимата е гладна, сметките високи, а доходите ниски и непостоянни.
Бедност и нищета ни донесе не само зимата, но и тази лъжлива демокрация, която все ни казват, че я има, но в действителност я няма никаква.

Във време като днешното, на хората не им останаха много надежди.
Хората… Какво са хората? Те са кръвта на народа, те са плътта която изгражда народа.
А монополитите? Те са онази болест, която заедно с политическата класа са се превърнали в рак, който изяжда народната плът.
Та за това е по-добре да изрежем туморите докато е време.

Само, вместо да стане „Тихо, идва Новото Възраждане“ да се получи, „Да протестираме по-тихо, че току виж ни чули“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s