Протести срещу монополите заляха България

Снимки Мика Сийминеен

Протести под надслов „Да запалим монополите“, заляха над 30 града в страната.
Над сто хиляди души излязоха на протест в цялата страна срещу високите сметки за ток, като на много места протестните шествия прераснаха в гражданско неподчинение. В София се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращите
.

В няколко града, включително София, Варна, Благоевград и Дупница, шествията и демонстрациите прераснаха в гражданско неподчинение.
Бяха блокирани ключови пътни артерии в страната и големи кръстовища в градовете.

След сблъсъци с полицията в София пред сградата на ЧЕЗ някои от участниците в протеста бяха арестувани заради гражданско неподчинение.

На протеста в столицата се стигна до боеве между полицията и протестиращите близо до централата на ЧЕЗ. Боят започнал, след като разгневени хора започнали да хвърлят камъни и бирени бутилки по кола на жандармерията.
На ул. „Хан Крум“ жандармерийски командир се опита да ни заповяда да не снимаме какво става, но след кратък спор и искане да се позове на това кой закон забранява снимането на действията на униформените и да се легитимира, та да знаем кой издава забраната /записа по-късно/ чернодрешковците отстъпиха.

Тъй като пътят им към офиса на ЧЕЗ бе блокиран от жандармеристи, застанали пред централата на СДС на улица „Раковски“ 134, хората започнаха да хвърлят предмети по партийния офис, а след това се насочиха към Президентството

Пред Президентството протестиращите отправиха своите искания към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите. Някои от протестиращите за пореден път отправиха искания за оставка на премиера.

В повечето градове жертва на народния гняв станаха офисите на електроразпределителните дружества, чиито прозирци бяха счупени от протестиращите, които хвърляха предмети.

В София протестираха над десет хиляди души . Скандиранията в началото бяха насочени срещу монополите, но бързo се насочиха срещу властта и преминаха в „Оставка!“, „Мафия!“ и „Всеки ден ще е така до победата!“.

Протестиращите обявиха, че дават срок до 22 февруари на премиера за национализация н ЕРП-тата и поемане на функциите им от НЕК. Преди да блокират Орлов мост, протестиращите срещу високите сметки за ток и парно замеряха сградата на Народното събрание с домати, пиратки, банани, ябълки и портокали, предаде репортер на „Фокус“.

Протестът в София приключи с последен сблъсък между протестиращи и полицаи при паметника Цар Освободител.
В опитите си да разпръснат последните от протестиращите, жандармерията и полицията употреби сила, което доведе до физически сблъсъци между протестиращи и служители на МВР
. Напрежението между полицията и активистите се изостри, след като последните от протестиращите отидоха за втори път днес пред Народното събрание.

Там бяха обградени от полицията, като в продължение на 15 минути, полицията попречи протеста да се движи, а и на желаещите да напуснат района.
До отделните сблъсъци се достигна секунди, след като полицаите дадоха нареждане на протестиращите да се рапръснат, което повдигна напрежението и полицията извърши полицейско насилие върху хората
Палки и кубинки заваляха върху протестиращите, които не им останаха длъжни.
Според новинарските агенции при полицейското нападение няма пострадали и арестувани.

Последната колона от полицаите, напускаща района на Цар Освободител, бе освиркана и аплодирана от протестиращите.

Протестни шествия имаше в Сoфия, Пловдив, Варна, Бургас, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Русе, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Кюстендил.

Advertisements

2 thoughts on “Протести срещу монополите заляха България

  1. Pingback: Бугарите продолжуваат да протестираат поради високите сметки за енергија · Global Voices на македонски

  2. Pingback: Wysokie podatki za prąd powodem ciągłych protestów Bułgarów · Global Voices po polsku

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s