Защо стотици хиляди афганистанчета израстват наркомани?

В Афганистан родителите дават дрога на децата при стомашни болки или грип и за да не им пречат. Около 1,6 млн. афганистанци от общо население 30 млн. са наркомани. 300 хил. от тях са деца

В Афганистан се произвеждат 90% от световното количество опиум

В Афганистан се произвеждат 90% от световното количество опиумАвтор:Жорис Фиорити, АФП

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Наркозависимостта, включително при децата, е растящ проблем в Афганистан. АФП публикува репортаж от центъра за лечение „Уадан“ в източния град Джалалабад, където „най-младият наркоман трябва да е на не повече от 3 години, най-възрастният – може би на 12“.

В центъра дечурлигата отново започват да се радват на живота след години наркозависимост. Две момиченца в синя униформа, едно от тях със забрадка, си опитват силите на бадминтон. Момчета се борят за жълта топка. Други са се захласнали по елементарна електронна игра. Всички изглеждат активни, здрави. Пълна противоположност на състоянието, в което пристигат в центъра.
„Като ги видя за пръв път, тези деца са депресирани, нещастни, не играят, не ги е грижа за хигиената им“, отбелязва санитарката Масума Хатима. „Като призраци са“, съгласява се нейна колежка.
След 45 дни в центъра на неправителствената организация „Уадан“ те са като преобразени. Нормални.
Това е резултат от леко медикаментозно лечение за по-леките случаи и по изключение хидротерапия (студени душове при абстиненция) при най-тежките.

10-годишната Маруа си е тръгнала променена. „Взимам хапчета за спане откакто съм бебе. Преди бях уморена и задрямвах. Болеше ме глава. Приятелите ми се подиграваха, наричаха ме „заспалата“, разказва кротко тя. „Сега се чувствам по-добре, макар и да не съм съвсем във форма. Усещам, че мога да се науча да играя“, добавя момиченцето, което мечтае да стане „инженерка“.
Седемгодишната Брикна също години наред е гълтала „хапчета за спане“ – смесени с мляко приспивателни или по-често каша с опиум, чиято консумация е разпространена в родната й провинция Нангархар със столица Джалалабад, посочва директорът на центъра Фазалуахид Тахири.
„Мама боледуваше и ми даваше хапчета“, за да не я безпокоя, обяснява тя простодушно.
„Тук в селските райони дават дрога на децата при стомашни болки или грип. Понеже опиумът е леснодостъпен, хората не го смятат за наркотик, който може да доведе до зависимост“, изразява съжаление Тахири.
В Афганистан, където се произвеждат 90% от световното количество опиум, родителите са пряко отговорни за наркозависимостта на децата си.
В по-голямата част от страната децата развиват зависимост като „пасивни пушачи“ на опиум, който баща им консумира у дома, обяснява лекарят Зарбадшах Джабархаил, който работи за Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.
Три от петте деца на 28-годишната Баспари вече са наркозависими. Другите две – 10-месечно пеленаче и бебе на по-малко от 2 години са пасивни консуматори.
„Знам, че е лошо. Лекарите ми казаха да не го правя. Няма да го правя повече“, казва тя не особено убедително пред служители на центъра.
Тази слабообразована фермерка, която отглежда опиум заедно със съпруга си, описва усмихнато въздействията на дрогата върху децата й:
„Понякога танцуват, понякога спят по три дни.“
„И на мен ми даваха като бях малка. И без това като нямаме пари да им купуваме лекарства, нямаме избор“, добавя тя.
В някои провинции обаче майките съзнателно дават дрога на децата си, за да стоят мирни. Това поведение е разпространено в северната част на страната и им позволява да събират опиум или да тъкат килими, без да ги безпокоят децата им, разказва д-р Джабархаил.
„Бедните семейства имат много деца, но не могат да се грижат за тях, ако нямат пари. Те обаче не разбират, че като им дават дрога, ги убиват“, казва със съжаление той.
Около 1,6 млн. афганистанци от общо население 30 млн. са наркомани.300 хил. от тях са деца, сочат оценки.
Между 2005 и 2009 г. броят на хероинозависимите се е утроил и е достигнал 150 хил. души.
А все повече наркомани означава все повече деца, засегнати от това бедствие, отбелязва д-р Джабархаил.
Заплахата е сериозна за тази много млада страна (над половината й жители са на възраст под 18 години), чиито деца въплъщават едно несигурно бъдеще.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s