Солидарност с ВМЗ Сопот – Втори флашмоб

Текст: „Червено действие“
Видео:  Sieminehn Lab
Снимки: Мика Сийминеен

На 23 януари в София се състоя втори флашмоб в солидарност с бедстващите работници от ВМЗ Сопот и против приватизация на предприятието. След като цяла България беше възмутена от репресиите срещу гладуващите сопотски ученици, граждани се организираха спонтанно и блокираха „Попа“ – кръстовището на столичните булеварди „Патриарх Евтимий“, „Васил Левски“ и „Граф Игнатиев“, подобно на протеста от 16 януари в солидарност с работниците. Протестиращите скандираха „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта“, „Работници от ВМЗ не се предавайте“, “ Барикада, барикада, барикада“, „Работници, борете се за вашите права““Стига мизерия, стига бандитизъм, стига частна собственост и капитализъм“, „Днеска ВМЗ, утре – БДЖ“ (напомняне за подобно случващото се в държавните ни железници – съсипване с цел приватизация). Някои от протестиращите си бяха донесли и транспаранти или табелки с послания.

След като блокираха кръстовището, хората се отправиха на своеобразно шествие по бул. „Васил Левски към сградата на БНТ, плътно следени от дошлите полицейски патрулки и джипове. Стигайки до Софийския университет, протестиращите слязоха в оживения подлез при него, където са и изходите на метрото, където останаха известно скандирайки. След което отново имаше блокада на пътя – този път на пешеходната пътека при СУ. След нея шествието с мощни възгласи се отправи към сградата на БНТ, където блокира входа по време на централните новини и предизвика появата на тв камера и репортер.

Днешното събитие отново показа, че Сопот не са сами в борбата и че солидарността е пътят към извоюването на работническите ни права.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s