“Стоп на приватизацията и ликвидацията на БДЖ !!!”

Конституция на Република България

Чл.1.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

 

Какво представляват железниците?

-те са преди всичко обществена услуга, създадена с труда на поколения железничари и безвъзмедния труд на стотици хиляди българи

-те са най-евтиният, най-сигурният и най-екологичният транспорт в света

-изпълняват стратегическа функция по време тежки метеорологични условия, кризи, войни и други извънредни събития
 

Защо БДЖ не трябва да се приватизира?

-защото никой не е питал българския народ, който е истинският собственик на БДЖ дали иска да продава своята собственост. Това е все едно някой да продаде вашето жилище без ваше съгласие ………..

-защото приватизацията в България е синоним на ликвидация и рязане за скрап – примерите са стотици, но най-фрапантните са: Кремиковци, Плама Плевен, БГА Балкан, Балканкар, БТК, ОЦК

-защото БДЖ и по-точно „Товарни превози” е последната компания, която може да спаси българската икономика от кризата и да даде глътка въздух на дребния и среден бизнес, а също и да печели след отварянето на железопътния тунел под Босфора.

-защото продажбата ще създаде частен монопол. Ще се повтори сценарият с Нефтохим и завишените цени на горивата, ЧЕЗ, EVN, EON и повишението на цените на тока без никакви инвестиции!!!

-Защото правителството в нарушение на ЗАКОНА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ИСКА ДА ПРОДАДЕ ДРУЖЕСТВОТО БЕЗ РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ и за смешната сума от 100 млн.лв. при положение, че само вагоните му са на стойност над 600 млн. лв. Това ще ощети българската държава с над 1 МИЛИАРД ЛЕВА приходи за срок от 10 години.

-Защото Холдинг БДЖ има дългове от над 800 млн. лв., натрупани основно благодарение на заем от времето на министър Николай Василев и целенасоченото недофинансиране на дружеството. Тези пари след продажбата печелившите „Товарни превози” ще трябва да ги извадим НИЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ НАШИЯ ДЖОБ.

 Защо искаме БДЖ да се управлява от железопътни специалисти и от граждански надзорен съвет?

-защото сегашните ръководители, които в по-голямата си част не са железничари водят БДЖ умишлено към отблъскване на пътниците и фалит в интерес на автобусните фирми! !

-защото от година и половина са замразени всички инвестиции в компанията, включително и ремонтът на вагони, а господата настояват дори да се режат товарни вагони, въпреки ежедневния недостиг на между 100 и 200 вагона! Не дочакахме и ТУРСКИТЕ спални вагони, които ни обещават повече от половин година, а ръководството обяви няколко търга за продажба на 330 товарни, 233 пътнически вагона (сред които и спални) и 49 локомотива

-защото некадърното ръководство и министърът на транспорта клеветят публично компанията, на която са ръководители и я наричат „боклук” и „цирей”!

-защото обвиняват обикновените ж.п. служители в далавери, при положение, че кражбите се вършат с мълчаливото съгласие на ръководителите на компанията! (рязането на линии, изчезването на хиляди вагони, рязането и продажбата на локомотиви в чужбина)

Малко история

През декември 1884 г. тогавашният министър-председател Петко Каравелов (и бъдещ основател на Демократическата партия) внася законопроект за железните пътища в Народното събрание, произнасяйки следните думи:
 
„Главните начала, предлагани в проекта, са основани на принципа, че железните пътища в Княжество трябва да съставляват държавна собственост и че никакви частни компании не могат за своя сметка да строят и експлоатират железни пътища в Княжеството на концесия. До такова заключение е дошло правителството вследствие изучаване на пагубните примери както вън от границата, така и в самото Княжество. Построяването на железните пътища от частни лица или дружества е всякога спекулативно предприятие, в което предприемачите се стремят да вложат капиталите си при най-износни условия. Поради това главната цел за тях е да увеличат печалбите си – нещо, което в повечето случаи бива в ущърб на държавата и е без съществена стопанска полза за населението от района на железницата. Съвсем друго е, когато пътищата се строят със средства на държавата и се експлоатират от нея; тогава частните печалби играят второстепенна роля; държавата е доволна, когато линията не й носи загуба и даже се помирява с незначителните загуби, стига само с това да доставя на населението удобства, от които се нуждае една цивилизована държава. Тази гледна точка е толкова очевидна, че няма нужда от повече аргументи или особени доказателства“ (Дневници на ІV Обикновено народно събрание. І сесия – в 4 т.; София, 1885-1886, т.ІІ, 62)
 
Законът е приет на 31 януари 1885 г. По силата на този закон се създава системата на Българските държавни железници.

Контакти

e-mail: obshtestven@mail.bg

http://obshtestven.blog.bg/

„Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” (http://www.facebook.com/groups/174323535991493/)

Източник:
„Работнически глас“
http://rabglas.blogspot.com

„За обществен и релсов транспорт“
https://www.facebook.com/groups/174323535991493/photos/

„“Стоп на приватизацията и ликвидацията на БДЖ !!!”
https://www.facebook.com/events/314274488676725/

Снимки: Мика Сийминеен и „За обществен и релсов транспорт“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s