Светът е на прага на безпрецедентни промени? Да, към по-лошо…

“ Новите технологии, изчерпването на природните ресурси и рязкото нарастване на световното население ще променят глобалния баланс на силите и ще доведат до радикални политически и икономически промени с безпрецедентна за съвременната история скорост, се посочва в 160-страничния документ.

Анализаторите предупреждават за четири „мега тенденции“, които ще трансформират света в средносрочен план.

Това са залезът на САЩ като доминиращ глобален лидер, нарастващото влияние на средната класа, забавянето на икономическия растеж в страните със застаряващо население и недостигът на питейна вода, храна и енергийни суровини.

„Намираме се на критичен кръстопът в човешката история, който може да ни отведе до рязко контрастиращи сценарии за бъдещето“, коментира Кристофър Коуджъм, председател на National Intelligence Council (NIC).“

Доклада е поредното откриване на топлата вода.
Колкото до това що е средна класа, то тук въпроса е доста щекотлив, защото термина „средна класа“ се тълкува погрешно от доста хора.
„Средна класа“– това са дребни занаятчии или каквито и да е производители или хора, които притежават малки инвестиции в различни предприятия и получават дивидент от тях, и така се издържат.
Та, къде виждат разни хора средна класа?
Реално погледнато средна класа няма.
Средна класа може да има да речем в общество, в което няма корпорации и големи монополи.
Средна класа може да има само и единствено при условие, че икономиката на една страна се гради на малкия и средния бизнес.
Сиреч, средна класа има само там, където има децентрализация на производството и услугите.
В съвременния свят средната класа е отмираща, да не кажа голямата дума, че е умряла.
Естествено, че при изчерпване на ресурсите, корпорациите ще гледат да запазят статуквото.
Лафа, че „Тези фактори са увеличаващата се тежест на средната класа“ са пълна глупост, защото до 2030 година, ако вървят нещата с това темпо, то такава класа просто няма да има, поне в Европа и Северна Америка.
Ако средната класа все още съществува през споменатата година, то тя ще служи само и единствено за показ.
Тенденцията според мен е капсулиране на едрия бизнес, който де факто и де юре ще управлява онези, които са извън него.
Една малка група хора ще е заробила останалите, част от които ще имат функцията на обслужващ персонал и черноработници, а останалите ще бъдат третирани като „излишни“.
„Според друг позитивен сценарий новите технологии помагат на неправителствени организации и групи да поемат водеща роля при решаването на глобалните предизвикателства.“
Новите технологии няма да доведат до такова нещо като пряка демокрация, защото тенденцията е тоталитаризация. Към момента те спомагат точно за точно това.
Новите технологии, включае и социалните мрежи, все повече очуждават хората, колкото и странно да е това.
Все повече хора, които използват социалните мрежи предпочитат да общуват виртуално и избягват личните контакти.
Това е добре дошло за онези, които имат властта и ресурсите, за да я задържат и стимулират тази насока на развитие.
Поради нестабилната икономическа ситуация и страха за бъдещето /работа, кариера, доходи/ все повече хора предпочитат да се снишат и да изчакат някой друг да се бори за един по-добър свят.
Нека си говорим право, но като процентно съдържание помалко от 1% от населението на страните, които са в рецесия днес се осмелява да вдигне глава и да каже ясно, че не е съгласно със съвременната ситуация.
За подюрганните и виртуалните протестиращи не говоря, те са много, но се страхуват да не би някой да чуе, че са недоволни, че току виж се оказали сред армията на безработните.
При днешната обстановка на засилен неолиберализаъм, който контролира буквално всички аспекти на битието ни, само чудо може да накара хората да се борят за свободата си и то активно.
Днес управлението на света е по-тоталитарен отвсякога и както върви ще става все по-тоталитарно.
Казвам това, защото реално погледнато тенденцията днес е точно такава.
Големите икономически сили като САЩ, Китай, Русия, Бразилия и други са си капиталистически страни, каквото и да се говори по въпроса, там влиянието на мултинационалките е огромно.
Практически погледнато мултинационалните корпорации управляват света и ако някой ми докаже противното, получава от мен една чаша студена вода с лимонов сок като награда.
Каквито и тенденции да ни пробутва американското разузнаване, бъдещето е доста мрачно.
Религиозни конфликти, абсолютна власт на монополите, увеличаване на нищетата, висока безработица, намален достъп до образование и здравеопазване…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s