ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ОТ ПРЕМАХВАНЕ НА МОРАТОРИУМА ВЪРХУ ФРАКИНГА?

На Световния ден срещу фракинга – демонстрации в България и по света  Снимки: Мика Сийминеен

 

Експерти били рекли, че мораториума е неуместен.
Но кои са тези експерти? За кого лобират?

Статията на Александра Гинева, /27.11.2012 17:11 (последна актуализация 29.11.2012 19:39)/ в сайта http://www.darikfinance.bg със заглавие „Референдум за шистовия газ?“ ме провокира да си задам следния въпрос:
След посещението на Борисов в САЩ дали „случайно“ няма да има опити за премахване на мораториума върху фракинга?

Ето целия текст на статията:

„Да се направи референдум за добива на шистов газ у нас и да се отмени наложеният мораториум в сектора. Това намерение обявиха от Движение за енергийна независимост. „Няма никакви данни, че шистовият газ е екологично опасен, а всички тези страхове са насаждани“, съобщи председателят на движението Димитър Иванов.

„Движението настоява категорично политиката, която се води в парламента, в правителството, създадена специална комисия, която не прави нищо осем месеца,  откакто е гласуван мораториум през януари и през април коригиран в по-лоша посока от първоначалния текст, трябва да се преустанови бързо“, каза Иванов.

По думите му страната ни е загубила година и половина, а всички около нас работят интензивно. „Тези, дето ни плашат, че Турция ще направи ядрени централи и ще внасяме турски ток, казвам ви: не“, коментира Иванов. Той допълни, че Турция работи интензивно по въпроса за шистовия газ и прогнозира, че след няколко години ще внасяме именно такова гориво от южната ни съседка.

Следващия месец от движението ще направят работна среща с граждански организации, синдикати, индустрията, политически партии за силен демарш за премахване на мораториума, каза Иванов. Според него трябва да се окаже натиск върху парламентарното мнозинство по въпроса за шистовия газ. „Ако видим, че те продължават да шикалкавят по начина, по който шикалкавят седем-осем месеца, у нас узрява идеята в началото на следващата година да започнем подготовка за референдум за шистовия газ, който ще се проведе по време на парламентарните избори“, каза още председателят на Движението за енергийна независимост.

оригиналът се намира на следния адрес:
http://www.darikfinance.bg/novini/85741

Други статии в подкрепа на моето мнение, че ще се опитат да ни наложат фракинга са следните:

„Европейският парламент даде зелена светлина на шистовия газ“ /22.11.2012 13:46 (последна актуализация 23.11.2012 16:30)/ с оригинален адрес http://www.darikfinance.bg/novini/85473

„ЕП: Нужни са солидни правила за шистовия газ“ / 21.11.2012, 16:50/ с оригинален адрес: http://news.expert.bg/n407605/
В тази статия ясно и точно се казва следното:
„Призивът за забрана на фракинга е отхвърлен. С 391 гласа „за“, 262 „против“ и 37 „въздържал се“, Парламентът отхвърли поправката, внесена от евродепутати от различни политически групи, призоваваща държавите членки да не разрешават всякакви нови операции по фракинг в ЕС.“

На Световния ден срещу фракинга – демонстрации в България и по света

Нека всеки да си направи изводите какво точно може да се обсъжда от министър-председателя г-н Борисова във Вашингтон.
А и дългото заседяване на Цветан Цветанов зад океана също е показателно.
„От две седмици министър Цветан Цветанов живее в САЩ, без някой да е наясно защо…“ с автор Люба Мановова
03 .12.2012г. 12:29ч.  http://lubamanolova.info
цялата статия може да прочетете тук.
http://lubamanolova.info/analizi/2012/2655-ot-dve-sedmitsi-ministar-tsvetan-tsvetanov-zhivee-v-sasht-bez-nyakoy-da-e-nayasno-zashto

Неслучайно в материала се казва следното:

„Смехотворния комплимент, че „България била водеща страна в НАТО”, цитиран от Пресцентъра на МВР не само, че не отговаря на истината, но и крие реална опасност САЩ да искат от страната ни още пари, или още сделки за изкупуване на втора и трета ръка въоръжение!“

Аз бих допълнил и, че ще се поиска премахване на мораториума върху фракинга, който толкова терудно бе извоюван от хиляди хора, които се включиха в протестите през 2011 – 2012г. срещу този метод, който разрушава околната среда и има свойството да превръща цветущи земи в пустини.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s