Отиде си патриарх Максим

На 98 години си отиде партиарх Максим, който бе глава на Българската православна църква 41 години.

По времето на неговото управление Църквата преживя немалко кризи, включае и разкола създаден от митрополит Пимен.

„Патриарх Максим осигури на Българската православна църква оцеляване в нечувано сложен преход, когато имаше много голямо опасност да се разбие на много парчета.Ако не беше Максим с неговото мълчаливо и самотно присъствие – нямаше ясно изразени любимци, той просто стоеше и търпеше… Ако не беше това, църквите щяха да станат десетки, да се появят самозванц.”- каза социологът Андрей Райчев1.

С пълно право може да кажем, че най-голямата заслуга на Негово светейшество беше, че опази Църквата от разпад в един от най-трудните й периоди след Освобождението.

Въпреки разкола в Българската православна църква през 90-те години, когато неговата легитимност като глава на църквата е оспорвана от някои духовници, Максим не губи позиции сред клира и истинността на правото му да заема високия духовен пост е потвърдена на Всеправославен събор, на който присъстват предстоятелите на всички поместни православни църкви, през 1998 г.2

 

ПатриахМаксим е замонашен през далечната 1941г., когато приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет с името Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен вархимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.

От 1947 до 1950 г. архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, а от 1950 до 1955 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България, през 1955 г., е назначен за главен секретар на Светия синод, на този пост е до 1960 г. На 30 декември 1956 г. е хиротонисан в епископски сан като епископ Браницки по предложение на патриарх Кирил. През 1960 г. е избран и утвърден за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. става наместник-председателна Светия синод. Интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 г. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.3

С траурен звън, камбаните на  храм-паметникът „Свети Александър Невски“ известиха за кончината на Негово Светейшество патриарх Максим Български, който към 4ч. сутринта се е простил със земния свят.
Патриарх Максим е починал малко преди 4 ч. в софийската болница „Лозенец“. Смъртта му бе потвърдена и от Светия Синод на БПЦ.

Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим е отворена в Светия синод на БПЦ. До книгата е поставен портрет на Негово Светейшество и венец от Светия синод на БПЦ.

„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово Светейшество Българския патриарх Максим.
Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!“, се посочва в съобщението на БПЦ.4

В изявлението, направено от Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, се казва:

„Боголюбиви братя и сестри, в ранната утрин на 6 ноември 2012 г. след кратко боледуване в Университетска болница „Лозенец“ в 03,30 ч., вследствие на сърдечна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, дългогодишен първосветител на родната ни света Православна църква и старейши предстоятел между всички патриарси – глави на поместните православни църкви.

Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл,

отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – вселенията на праведните.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!“, завършва съобщението от Патриаршията5.

За смъртта на патриарха съобщиха Ройтерс, Франс прес, „Вашингтон пост“ и ИТАР-ТАСС. Франс прес пише, че патриарх Максим е най-дългогодишният свещенослужител на православните християни в Европа.

Днес Светият синод трябва да се  събере на спешно заседание, за да изпълни изискванията в устава на БПЦ, свързани със смъртта на Негово светейшество.

 

БЕЛЕЖКИ:
1.“На какви рискове е изложена БПЦ след смъртта на патриарх Максим“ 06.11.2012 http://www.vesti.bg,

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5265331

 

2. „Патриарх Максим на 98 години“ www.http://sever.bg ,

http://sever.bg/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-98-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8_l.a_i.233350.html

 

3. bg.wikipedia.org/wiki/Максим_Български

 

4. БГНЕС 06.11.2012г.

 

5.Прессъобщение на Светия синод от 06.11.2012г.; от Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s