Референдумът за АЕЦ „Белене“ определя бъдещето на България

Автор: Ангел Гаджев
ИК„Аз се боря за АЕЦ-„Белене“,а ти?“
Източник: БЪЛГАРОФИЛИ

“Проучването е прерогатив на българското правителство. Това е нещо, което у нас наричаме due diligence. Става дума за наистина голям проект, свързан с много пари. Смятам, че това е най-справедливият и разумен начин”
Марси Рийс

Последните събития около сагата АЕЦ„Белене“ раздвижи блатото в българския политически живот.Българското общество,европейските анализатори и задокеанската политическа дискретност по въпроса с инвеститора на новия американски посланик в България, г-жа Марси Рийс, показват само едно. Темата е от стратегическо значение за бъдещето на държавата. За това се дискутира толкова яростно и от привърженици и от противници на проекта, като в битката се включиха и международните анализатори.Защото непоследователните решения и действия на българската политическа класа по този проект показа нейната нерешителност и невъзможност да взема решения, обосноваващи се на логика, практичност, икономически аргументи и коректност.Правителството взема решение за отказ от Белене, но се подсигурява с Парламента, за да си измие ръцете като Пилат Понтийски. В последствие бърза да вземе ново решение, при наличието на появилия се инвеститор. Парламентарната група на ГЕРБ излиза с предложение към НС за даване мандат за преговори .Последното решение е да се спрат всякакви преговори, преди провеждането на референдум. Какво ще решат управляващите в следващите часове е тема инкогнито. Може би чакат инструкции от тези, които ги направляват. От изток или от запад. За това най-добре е това решение да се вземе от суверена. Защото политическата класа на България доказа своята непригодност да служи на интересите на обществото, а парламентарната демокрация показа значителни дефекти в България. За това е необходим референдум, за да има възможност най-после решението по този въпрос да стане факт, който ще даде възможност проекта Белене да се осъществи с обществена гаранция, или да се прекрати по същата причина.
Защо въпреки 30 годишната сага около проекта, той е тема № 1 за българското общество, както и представлява интерес за могъщи държави като САЩ и Русия? Защо след като затворихме 3 и 4 реактор на Козлодуй по европейски препоръки ,продължаваме да самоунищожаваме енергетика и икономика? Дали това не е сценарий, който цели от износител на енергия да се превърнем в нетен вносител? Защо АЕЦ „Белене“ е водеща тема в момент, в който се оказа, че Европейската комисия откри проблеми в сигурността на всичките 19 ядрени централи във Франция? Същата тази Франция,която най-много настояваше за затварянето на 3 и 4 блок на Козлодуй. За да предлага своята ядрена енергия безпроблемно.
Безумните политически решения вземани от настоящото правителство в областта на енергетиката достигнаха своя връх с потвърждаване на 28.03.2012 г. от 41 Народно събрание на взетото от правителството на ГЕРБ решение за спиране на проекта Белене. Увеличения иск на руската компания „Атомстройекспорт“, част от структурата на „Росатом“ срещу НЕК в Арбитражния съд в Париж по прекратения проект„АЕЦ Белене“поражда редица въпроси, чиито отговори трябва да бъдат дадени от политическата класа и управляващото мнозинство.Така се процедира в нормалните държави на изток и на запад от Балканите.
1.Това безпрецедентно по своята същност решение отразява ли националните интереси на България? Или е взето под натиск, оказан от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и бившия вече посланик Уорлик ?
2.Не обезкървяваме ли умишлено българската енергетика, затваряйки 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, заради европейското членство на България и спиране на проекта Белене, за да отворим пазарна ниша на военния партньор на САЩ ,Турция,която строи 2 ядрени централи на границата с България?
3.На базата на какви икономически факти и разчети министър Добрев и премиера Борисов се позоваха, вземайки това решение?
4.Какво печелим и какво губим, когато се вземат с лека ръка еднолично решения по мегапроекти с национално значение, свързани с националната сигурност на България и кой ще плати сметката?
Както цитирах посланик Марси Рийс , става въпрос за много пари. А когато има много пари , или геостратегическо положение на една държава, а в този случай има съчетание и от двете причини, идва намесата на великите сили. Защото икономиката е глобална.
Неадекватните, непремерени, вулгарни и цинични изявления на премиер, вицепремиер и министър на финансите във връзка с иска на руснаците показват , че управляващата олигархическа групировка ГЕРБ не е в състояние да управлява адекватно държавата. И оставането и на власт ще струва прекалено скъпо на българския данъкоплатец. В интерес на чужди компании и държави. Това се отрази в социологическите изследвания, направени последните дни от водещи социологически агенции.
Как се държи България към Русия, държава с икономическа мощ , територия и население, с влияние в световен мащаб? Скандално. Защо? Какво не ни хареса в предложението на държавната корпорация „Росатом“ да разгледат вариант за финансово структуриране на проекта без допълнителни загуби за България? Защо се отказахме да притежаваме 51% от акциите на АЕЦ Белене и съответния дял от печалбата?Какво им е на руските пари? След като Русия бе отделила милиарди в бюджета си за 2010 г. по този проект,защо стана възможна атаката срещу „Белене“ и това ли бе причината за неговото спиране? Какво им е на рублите? Юани, албански леки, евро, долари,има ли значение, след като икономически е изгодно за нас? Ние се държим с руснаците по начин по който се държат с нас в Македония. Харесва ли ни? България се държи с Русия като глезено дете, на което не му се дава играчка. Несериозно е!
„Уестингхаус“ и Фондация „Америка за България“ спонсорираха конференцията на противниците на ядрената енергетика в България, проведена на 19.09.2012 г. в „Радисън“ . На нея не бяха поканени защитниците на тезата „За АЕЦ Белене“. Защо? Това, че от джоба на американския данъкоплатец се разходват пари за протежиране на американските икономически лобита в чужда държава не е ли конфликт на интереси? След като „Уестингхаус“ е избрана да участва в предпроектното проучване на 7 блок на АЕЦ Козлодуй, това не е ли конфликт на интереси? Икономическия лобизъм на територията на България, държава членка на ЕС, посредством фондация „Америка за България“ е явен и не се наблюдава никъде другаде в Европа. Това не е ли намеса във вътрешните работи на една суверенна държава под благосклонния поглед на държавните институции? Дали взетото решение от Франк Бауер след 21 години начело на „Българо-американския инвестиционен фонд „(1991-2012), „Българо-американската кредитна банка“ (1996-2008) и Фондация “Америка за България” (2008-2012) да се оттегли от всички позиции, считано от 30 септември 2012 г. няма връзка с неудовлетворителните резултати на американската фондация по затварянето на този проект?
Доларът, тази световна валута?Само 20% от доларите в световен мащаб не миришат на кокаин. Най-мръсните пари. Америка, страна, която може да си позволи да печата по 400 милиона долара на ден за да се справи с дефицита, има имперско поведение срещу една европейска държава, която е във валутен борд, не може да печата пари и тъне в мизерия. Къде е справедливостта?
Решението, взето от Правителство и Парламент с което се прекрати проекта Белене устройваше изцяло енергийната стратегия в региона на новите ни господари.То е безпрецедентно и от него щяхме да загубим всички, плащайки неустойки, компенсации, преки и косвени загуби, надхвърлящи 12 милиарда евро. Това беше удар срещу българските национални интереси. И политическата класа, взела това решение трябва да поеме отговорността пред българския народ.
Появата на американската фирма инвеститор като от небитието в момент,в който битката за „Белене“ беше изгубена показа че:
1.Проектът е икономически рентабилен.
2.Проектът е възможен.
3.Проектът е реален и ефективен.
И като такъв даде да се разбере, че държавата се движи на автопилот. Въпросът е кой каква теза защитава и защо? Как проекта „Белене“ ще се отрази на бъдещата политика на България? Кой какви политически, икономически и други цели преследва? Дали дългосрочната икономическа перспектива на България не става заложник на политически амбиции на управляващите от ГЕРБ?
Нека си представим България без да строи АЕЦ„ Белене“.
Ако „Белене“ го няма, неминуемо ще започнем да внасяме енергия. Защо? Защото 5 и 6 реактор на Козлодуй са с определен лимит, който изтича скоро. До тогава не е възможно построяването на нов 7 реактор по изказванията на специалистите. Както и цената му с неустойките по „Белене“ ще достигне над 12 милиарда евро. За един реактор. При това отново руски, защото нашата ядрена енергетика е създадена на базата на руската ядрена енергетика и договорите, сключени между „Атомстройекспорт“ и НЕК го обуславят. В което няма нищо лошо, защото руските ядрени реактори от трето поколение са признати като най-надеждните от световната ядрена общност. Ще трябва да плащаме парникови емисии за производството на енергия от американските ТЕЦ,съгласно европейските директиви, цената на енергията от ВЕИ не е достатъчна и е прекалено скъпа.Това означава внос на енергия на международни цени. А каква ще бъде цената на която ще се осъществи този внос? Познайте. Реално този сценарий не е от най-благоприятните за българската икономика. Но е благоприятен за тези, които имат икономическата изгода да го осъществят. И със зъби и нокти настройват обществото срещу проекта „Белене“. Вкарвайки в играта и американската фондация „Америка за България“.
Да си представим България с осъществен проект АЕЦ „Белене“.
Безспорно трябва да се вземат предвид всички разходи, направени до момента, изградените 4 от 7 етапа на строителството, спрямо европейските изисквания както и средно благоприятния сценарий, който дава HSBC за цена на проекта от 8 милиарда евро. Проектът АЕЦ „Белене“ беше със статут на международен,като партньори на ЗАО„Атомстройекспорт“ бяха „Сименс“ и „Арева“.При прогнозируема и ясна политическа линия на властите в България и взето решение за необратимо рестартиране на проекта,големите европейски компании със сигурност ще се появят, защото проекта е възможен, най-евтин в света, достигнал на етап, който предполага завършване преди 2020 г. От къде ще се намерят пари?При тези обстоятелства пари за проекта ще има, защото е икономически изгоден. Капиталът си прокарва път винаги, когато има интерес. При констатацията, че няма ядрена централа в света, която не акумулира печалба, не виждам проблем за намиране на финансиране. По-скоро въпросът опира до това кой какво да притежава от бъдещата централа. Решението за рестартиране на проекта ще даде около 9 000 работни места в централата, както и около 60 000 работни места в съпътстващите отрасли. АЕЦ „Белене“ може да се превърне в проекта, който освен да ни даде възможност да продължим да бъдем ядрена държава, да започне рестарта на икономиката на България. Това е един мегаструктурен проект, чрез който имаме уникалния шанс да издърпаме напред и да си осигурим благоприятна икономическа среда в бъдещето, прогнозируеми цени на енергията и възможност да достигнем средноевропейско ниво.Ако имаме разумна политическа класа, която да се вслуша в мнението на специалистите, експертите и икономическите анализатори.
А сега накъде?Към референдум!
Защо чрез референдум трябва да се реши съдбата на АЕЦ „Белене“?
Защото политическата класа на страната не е в състояние да вземе адекватно решение.
Защото референдума е единствения начин за осъществяване на пряката демокрация.
Защото бъдещето на България зависи от бъдещето на проекта АЕЦ „ Белене“ и за това днешните политици нямат право да вземат самостоятелно това решение.
Защото това ще бъде първия от серията референдуми с които пряката демокрация ще извоюва своето заслужено място до представителната в управлението на страната.
Референдумът трябва да се проведе и то не бързо, както казва министър-председателя Борисов, а след като се сложат всички карти на масата, за да стане ясно на обществото какъв важен въпрос трябва да реши. Той трябва да се проведе в обстановка на почтеност, прозрачност и коректност, защото това решение е по-важно от решението кой да управлява за 4 годишен период. Защото въпросът за бъдещето на АЕЦ „Белене“ е въпрос за бъдещето на България. А българският народ нееднократно е доказвал, че умее да взема стратегически решения, за разлика от тези на които делегира правата си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s