Станишев разказва вицове за Бойко на бизнесмени

Лидерът на опозицията смята, че в страната малкият и среден бизнес се смачква.

Източник:     от на 04/10/2012
Автор:  Теодора Божкова
Снимка: Мика Сийминеен  © 22.06.2012

Пътували из страната премиерът Борисов, министърът на вътрешните работи Цветанов и министърът на земеделието Найденов. Виждат хубав, голям завод. Премиерът пита – чий е? Цветанов отговаря – Ваш е, господин премиер. Виждат логистичен център, а премиерът пак пита – Чий е този логистичен център? Мой е, казва Цветанов. Браво, много добре, казва Борисов. Гледат една прекрасна ферма, финансирана с пари от програмата за развитие на селските райони, с триста холандски крави в нея, работеща. Борисов отново пита – Чия е тази прекрасна ферма? Моя е, казва Найденов. Тогава Борисов казва – И какъв е изводът, че само ние тримата работим в тази държава.

Това е един от вицовете, с които започна политическият  сезон на парламента, каза по време на среща с представители на бизнеса в Пловдив лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев. Анекдотите не съдържат доказателствен материал, но носят усещането на българското общество за това, което се случва в икономиката, каза още той.

Лидерът на опозицията смята, че в страната малкият и среден бизнес се смачква. Вследствие от това липсва заетост на населението.

Средната класа е 1.5% от хората. Тя няма гръбнак. Липсва производство и търговия, подкрепиха го бизнесмени. През последните години са фалирали 25 хиляди фирми. 90.3% от тях са микрофирми – т. е. в тях работят до 9 човека. От такъв бизнес могат да се изхранват две семейства. Колко хора в такъв случай са останали без препитание? – недоволстваха предприемачите.

Според Станишев в момента НАП и редица други институции се използват като наказателни ескадрили, които имат за задача да съдират всяка кожа на предприемачите с проверки и да събират приходи в бюджета. Той смята, че ред трябва да има, но да не се създава с блокиране на икономиката.

Надяваме се нашият глас да се чуе не само в Пловдив, а в цяла България. Остават 300 дни до изборите и искаме да изразим своето мнение, заяви областният лидер на опозицията Георги Гергов. Малко ли фирми фалираха? Нека не си затваряме очите. Какво от това, че някой ще падне и ние ще го подминем? Та утре това може да сме ние, заяви още той.

Предприемачите смятат, че бизнесът трябва да има своя глас в държавата. Икономиката на България е взаимно свързана с тази на Европа. Последните години има забавяне в темповете на износа. Методите на изчисление в икономическия растеж са изменени.

Наивно е да се мисли, че Пловдивска област е оазис, каза Сергей Станишев. Защо? Държавата не е фактор в икономиката. Причина за това са неплащанията в бизнеса. Никъде в Европа не се прилага тази стратегия: Ти сега направи тази поръчка, после ние ще ти платим. Държавата забавя връщането на ДДС. Целта за това е потапяне на железни фирми, каза още председателят на ПЕС.

Той смята, че много от съседските ни държави мечтаят за нашия климат. Българските фермери не печелят нищо от това – напротив, те не са равнопоставени на европейските.

Потресен съм от това, което видях на борсата в Първенец, сподели впечатленията си Станишев. Земеделците са събрали толкова много болка. Производството е трудна и неблагодарна работа. Хората ми се оплакваха как държавата им пречи – те вземат заеми от банки, за да плащат глоби.

Той бе категоричен, че в енергетиката също има много проблеми. До 2021 г. е възможно да няма нито АЕЦ Козлодуй, нито АЕЦ Белене, като говорим не само за енергетика, а й за екологично ниво на развитие на страната.

В туризма също няма никаква стратегия от началото на мандата на ГЕРБ, сподели мнението си червеният лидер. Ние рекламираме само Слънчев бряг и презастрояването.

Потенциалът на региона е голям, но има много ненужни и изкуствени пречки за развитието  му. Пловдив изостава в динамиката на своето развитие в сравнение с Варна и Бургас, въпреки че е вторият по големина град. Има капацитет и всички предпоставки за ускорено развитие на икономиката, с добре инфраструктура и комуникативни връзки е. И въпреки че селското стопанство е сред приоритетните области в региона, сега в него има най-много необработваеми земи, завърши той.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s