Политизация на протестите?

Политическите решения водят политически последствия

Протестите бяха политизирани, защото хората не бяха достатъчно активни в израза си на гражданска позиция

Автор: Мика Сийминеен
Снимка: автора


Понеже много се изписа, че видиш ли ВМРО и Атака са яхнали протеста срещу общинската наредба за зоналното паркиране, за това ще поясня, че двете партии подкрепиха протестиращите и дойдоха със своите знамена и емблеми, но това тяхно действие си е само тяхно, а не на хората от групата „Не на ДАНЪК ПАРКИНГ”

Повечето от присъстващите на протеста дойдоха като граждани, които са недоволни от това, че мнозинството на ГЕРБ в Столична община прокара наредбата СЛЕД прегласуване.

Паркирането в центъра на София остава платено за всички граждани, включително живеещите в центъра на града, и БЕЗПЛАТНО ЗА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА?! Предложението на Ангел Джамбазки от ВМРО да отпадне платеното паркиране за живеещите в центъра на София, за което настояваха и протестиращите, беше на косъм да мине. ЗАРАДИ ЛОША ДИСЦИПЛИНА в редиците на ГЕРБ първото гласуване не успя да събере необходимия брой гласове за отхвърляне.Така започна СПЕШНО СЪБИРАНЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЪВЕТНИЦИ. Председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева обаче веднага поиска прегласуване. На него управляващите отново не успяха да съберат нужните 31 гласа. Електронната система отчете 30 гласа, но председателят на СОС Елен Герджиков НАРЕДИ ДА СЕ ДОБАВИ ГЛАСЪТ на Мита Георгиева и така мнозинството бе осигурено.

 Точно това прегласуване доведе до ситуацията, че освен гражданите излязоха и политическите партии ВМРО и АТАКА.

Но да се запитаме къде бяха ГД ДНЕС вчера които претендираха, че са хората организирали протестите срещу общинския рекет?
Като изключим отделни хора от тях, то там те отсъстваха.
Нима толкова се стресираха от явно клакьорската публикация на в-к „19 минути”
„Ако няма синя зона, спират автобуси, трамваи и тролеи” 
, че се отказаха да излязат открито и да подкрепят протеста?
Толкова ли немаха смелост да излязат и открито да опровергаят текста й?
Докато хората спят, докато не започнат активно да изразяват своята позиция, то винаги ще има политически сили, които да се покажат „грижещи се за народа”
Възниква и един друг резонен въпрос, който е къде бяха другите политически сили, които уж бяха несъгласни със скандалната наредба?
Нямаше ги! Това е грозната истина!

В крайна сметка, хорат събрали се на пл. „Славейков” вечерта и сутринта пред Столична община не можеха да откажат подкрепата на ВМРО и Атака, до там се докара положението.
А днес същия този клакьорски вестни излиза със заглавие:  „Фандъкова: Протестите се политизират“
И поредната клакьорска статия, където кметицата обяснява на хората, колко са съгласни с новата наредба, но същата тази кметица, която е на ИЗБОРНА длъжност нема смелост да излезе пред СО вчера или да дойде на пл. „Славейков” през всичките тези дни и да обясни на хората, които се явяват нейни работодатели колко те са съгласни с новата наредба.
С всичката си наглост ония паразити от Столичен общински съвет си трайкат  и оставят мнозинството на ГЕРБ да си прави, каквото им е спуснато от горе по партийна линия.

Към г-жа Фандъкова относно нейното изказване, че протестите се политизирали, ще й кажа, че „всяко политическо решение води до политизация на проблемите породени от него.
Политизацията на протеста стана именно, защото решението на СОС за новата зонална наредба е политическо решение.
А от там следва, че на политическите актове и решения се противодейства с политически средства.”

Ако вчера група недоволни граждани бяха блокирали „Московска”№ 33 и бяха запалили сградата, избивайки всеки общински служител, който се опитва да избяга от пламъците, по-леко ли щеше да й бъде днес?
Напрежението ескалира и само това, че хората все още не са съвсем разгневени не е довело до справедливост по парижански или до ексцесии като тези в Гърция.
Но, ако политиците продължават да се държат с народа, който се явава техен работодател, сякаш същия този народ е само машина за гласуване и крава за доене, то може да се стигне и до гръцки сценарий.
Рано или късно търпението на хората ще се изчерпи и може да се отприщи гняв, който няма да има спирачки.
Нима политиците днес умишлено ще докарат народа до това състояние?

Към гражданите:

И на мен не ми харесват политическите партии, но и да искам не мога да променя нещо, което вече се е случило.
Трябваше всички ние да сме по-активни, а не да се делим.
Ако бяхме единни, то нямаше да се стигне до ситуацията,  която много от нас не одобряват.
Това е положението, че стоенето у дома пред компа и оплакването по фейсбук или на чашка ракия не са израз на гражданска позиция.
Аман от такива, който на думи са активни, а иначе са пълни пасивки!
Колко от вас госпожи, госпожици и господа имаха смелост за близо месец да дойдат и да изкажат открито своето недоволство?
Малко бяха тези, които бяха достатъчно активни.
Това е положението!

Всичко, което стана вчера е в резултат на пасивността на хиляди хора, които макар и мълчаливо се съгласяват с това, че съветниците от ГЕРБ в Столична община им налагат кое е добро за тях и кое не е!
Изказвания от рода на тези, че ако нямало нови правила за зонално паркиране щели да пострадат учениците, пенсионерите и инвалидите са пълна измислица!
И това вие недоволни граждани много добре си го знаете, но мълчите вместо да задавате въпроса „А как до сега можеше да се издържа „ЦГМ – Градски транспорт”?”
Само, че не зададохте съпросите, а се хванахте на въдицата, която има за цел да противопостави хората едни на други.
Хората от Центъра срещу хората от кварталите, хората с колите и тези, които използват градския транспорт.”
Изказванията да г-жа Фандъкова имат за цел да приложат римската стратегия „Разделяй и владей”, но ние като граждани трябва да приведем в изпълнение девиза на нашия народ, който е „Съединението прави силата”.
Ако не сме единни, винаги ще ни мачкат поредните управленци, които са се докопали до кокала и драпат да се обогатят, че на следващите избори може да се окаже, че гледат към властта през крив макарон.

Докато позволяваме да ни тъпчат, докато мълчим и не надигаме глас, за да защитим правата си, то ние никога няма да постигнем нещо.
До кога ще се държим не като народ, а като стадо?
Нима непрекъснато ще трябва да търпим?
Търпението се изчерпа и крайно време е да заемем ясна позиция по въпросите, които ни засягат.

Advertisements

2 thoughts on “Политизация на протестите?

  1. Не се политизират, а фашизират. тези две формации не са нормални политически сили. Фашизмът не е мнение, а престъпление. Иначе съм съгласен с идеята на статията. след като няма други, утре може и сатанисти и педофили да яхнат протестите. Във всеки случай не бих присъствал на мероприятие организирано от МВРО и политпроститутките на Сидеров. Те само могат да опорочат една кауза. И ако обикновените хора могат да бъдат подлъгани в добрите намерения на тези две мафиотско-фашизоидни формирования, то тези, които разбират същността им да се съюзяват с тях – най-малкото е нечистоплътно. Атака и МВРО трябва да бъдат изолирани от политическия живот. Иначе следващия път протестиращите да идат на митинг на педофилите срещу Синята зона. Със сигурност и педофили противници на новите разпоредби има. Въпреки че щом Атака са присъствали – педофилска маса е осигурена 🙂

  2. Донякъде споделям мнението Ви, но аз не мога да променя вече случило се събитие.
    Това е положението, докато хората спят и мълчат, винаги ще се намери някой политик, който да се възползва от ситуацията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s