50 млн. лева здравни вноски потънали!

Атанасова не знае къде са, търси документи


чрез: „Свободно слово“
Източник: dartsnews.bg
Снимка: cross.bg


Близо 50 млн. лева от здравните ни вноски са потънали и не се знае за какво са похарчени. Това призна здравният министър Десислава Атанасова. Парите са постъпили от бюджета на Здравната каса в нейното ведомство за първите 6 месеца на годината, стана ясно в парламента в петък. Всеки месец от НЗОК в министерството влизат средно по 8 млн. лв., призна министърката. Но не можа да каже точно къде е отишла тази сума, която от началото на годината възлиза на около 48 млн. лева.

„Не може да стане за няколко часа, защото е огромно като информация. Харчени са за здравето на българските граждани“, бяха нейните думи. На Атанасова й се наложи да дава обяснения, след като Конституционният съд реши в четвъртък, че е незаконно министерството да харчи пари от здравните осигуровки на българите. Тя обеща да се съобрази с това решение за в бъдеще.

88 млн. лв. – просрочени задължения на болниците

Над 347 млн. лв. са задълженията на болниците към край на май. Държавните лечебни заведения дължат над 283 млн., а общинските – 63,7 млн. лева. Просрочените дългове са над 88 млн. лв., съобщи Атанасова в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол.

Въпросът беше зададен от червената депутатка Мая Манолова. От парламентарната трибуна тя каза: „За първи път фалират болници, закриха се болници заради задлъжнялост. Какъв е размерът на задълженията и какви мерки ще предприемете? Ако „Пирогов” не отговаря на медицинските стандарти на министерството, значи тези стандарти са сбъркани”.

„Ръководството на министерството предприема мерки за подобряване на финансовото състояние на заведенията. Проблемът в болниците е комплексен”, отговори Атанасова. Според нея медицинските стандарти назад във времето може би не отразяват обективно състояние на лечебните заведения, но стандартите са изработени с участие на дружествата, национални консултанти, професионалисти. „Има сформирани работни групи, които да оценяват медицинските стандарти”, съобщи здравният министър.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s