От какво боледува светът днес

Източник: Вести.бг

В САЩ – затлъстяване, в Африка – СПИН и мухата це це, в Холандия и Афганистан – наркомания, в Русия – алкохолизъм. В общественото съзнанието към всяка една страна е прикрепена и някаква болест. Но така ли е наистина?

В миналото всеки един народ е имал своите характерни заболявания, а пътешествениците са разнасяли инфекциите по целия свят. По този начин испанците, открили Америка, са заразили индианците с вариола, чума и редица други по-малко опасни за европейците заболявания, които обаче са били изключително смъртоносни за коренното население.

Съществува версия, че на свой ред индианците са „отмъстили“ на Европа със сифилиса. Оттогава насам болестите могат да принадлежат на една страна само условно.

Сифилисът е наричан и „испанска“, и „френска“, и „холандска“ болест. Грипът първоначално и бил „руска“ болест, а през 20-те години стана „испанска“ и отнесе живота на около 20 млн. души.

В повечето туристически сайтове е публикувана информация за най-разпространените инфекциозни заболявания в популярните дестинации.

Британският медицински журнал, цитиран от Би Би Си, определя като най-опасни на първо място районите на Централна и Южна Африка, където се заразяват около 20% от пристигналите туристи, на второ – страните от Югоизточна, Южна и Централна Азия (10-11%), и на трето – Централна и Южна Америка (5-6%).

Африка

На черния континент епидемиологичната ситуация е такава, че можете да се заразите от какво ли не. Напоследък все повече, поне в научните среди, се говори за червеите-паразити, предизвикващи т. нар. „слонска болест“, която води до отичане на крайниците.

Но главното заболяване в Африка, след като отчетем лавината от ХИВ-инфекции, продължава да е маларията. На второ място се нареждат чревните паразити (амеби, хелминти), които на фона на другите проблеми се смятат за нещо подобно на дисбактериоза – на практика с тях живее по-голямата част от населението.

И накрай най-опасни са треските, към които африканците са си изградили имунитет, но за европееца те много често имат летален завършек.

Северна Африка и Азия

В страните от Северна Африка и Близкия Изток най-голям е рискът от остри чревни инфекции: коремен тиф, дизентерия, както и хепатит А и E. Честа гостенка там е и холерата, особено в пренаселена Индия, където често не се спазват необходимите санитарните условия. Горещият климат повишава риска от заразяване i с паразитни червеи и малария.

Централна и Южна Америка

От много векове там господстват острите чревни инфекции и маларията. Но местното население страда и от алкохолизъм. Например 60% от мексиканците злоупотребяват с алкохола.

С продължаващата 35 години война Афганистан се смята за страната на болните. Всеки трети афганистанец страда от туберкулоза, всеки десети – от венерическо заболяване, а 90% от населението са с чревни паразити. На север от страната е разпространен коремният тиф, а на юг – маларията.

Европа

Бичът на съвременните европейци са сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, които са свързани с лошата екологична обстановка, употребата на алкохол, цигари и продукти с високо съдържание на холестерол.

Разликата се състои в това, че в Западна Европа главният рисков фактор е високата телесна маса и нивото на холестерол, а в Източна – алкохолът.

СПИН-ът е отделна тема

В Източна Европа най-лесно можете да се заразите със СПИН в Украйна, където ХИВ-позитивно е над от 1% от населението, на второ място – в Естония (0,9%), Молдова (0,815%) и Русия (0,755%).

В Италия, Англия, Франция носители на вируса са 0,2- 0,3% от населението. Колкото и да е странно, в либералната Холандия тази цифра е два пъти по-ниска. Най-безопасни страни са Германия и Норвегия.

По-малко от 0,1% са заразените със СПИН в Монголия, Китай, Куба и арабските страни – поне по официални данни.

В популярните туристически дестинации рискът се увеличава: Бахамите – 2,8%, Тайланд – 1,1%, Доминиканската република – 1%.

В Африка статистиката се умножава по 10 и дори по 20: Намибия – 17%,
Зимбабве – 19%, Ботсуана – 23%, Свазиленд – 34%, т.е. над 1/3 от населението.

В резултат на глобалното затопляне някои типични за тропиците заболявания се появяват и по-на север. Маларията вече е достигнала Москва, а в Швеция се появиха енцефалитните кърлежи.

Мигрирането на инфекциозните болести от юг на север според специалистите е особено тревожна тенденция, защото се засяга население със слаб имунен отговор.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s