ИЗДИРВАНЕТО НА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ВЪВ ВЗРИВА СТИГНА ДО ХРАСТАЛАКА С РАЗБИТОТО САМОЛЕТЧЕ

Армията взела под наем злощастното хвърчило от Софийския университет

6 юни 2012, 23:30
София, България

Точно го е казал депутатът Венцислав Лаков днес в парламента, че армията е с изути гащи. Оказа се, че и безпилотните самолети не били на военните, а университетски.

Малко след падането на първия безпилотен самолет край Петолъчката, позвънихме на един от армейските корифеи във Военновъздушните ни сили и той отсече: «Това безпилотно средство е университетско….» В думите му имаше и обида, и гняв от това, че за разузнаване и снимане във взривените складове се ползват безпилотни апарати, каквито липсват в армията ни.

Безпилотният самолет е бил изработен от специалисти в СУ «Климент Охридски» Изделието нарекли «Орион»(нищо общо с оня кръг) и на цивилните експерти помогнали офицери от Военна академия.

Оказва се, че армията няма безпилотни средства и използва малкия непрофесионален апарат на Софийския унивреситет, и то на заем.

„Сега ще се договорим, тъй като има повреда, ще трябва да платим някаква сума, но тя не е от плашещ порядък”, призна и министърът на отбраната Аню Ангелов от парламентарната трибуна.

«Думи нямаме, думи. Срам и срам!», коментираха случая военнослужещи.

«Дадохме им малкото самолетче без пари, но и него потурчиха», бъзика се преподавателка от философския факултет в СУ.

Случката щеще да е само за смях, ако не се беше трагичната неизвестност около съдбата на тримата изчезнали и нескопосното им показно издирване. Снощи то бе набързо претупано с оправдание за спуснал се мрак и с обещанието, че ще бъде подновено по светло. Сутрин вече съмва към 5 часа. Но двете „Пустинни котки“ послужиха за фон на сутрешните телевизионни репортажи днес, а безпилотните самолети се надигнаха морно едва към 10. Единият се капична веднага в храсталаците.

Бяха минали почти 20 часа от взрива. Ами ако наистина поне един от тримата беше имал късмета да не бъде изпепелен в пъклото, а подметнат от взривната вълна да се е стоварил върху обгорената вълна полужив и с изтичаща кръв. И да стене със сетни сили за помощ.

Какъв беше проблемът още след като заглъхнаха големите взривове вчера в района да влязат един-два танка с минни тралове отпред.Та нали точно в Сливен в момента се намират всички танкове на армията ни. По пъртините, проправени от танковете, можеше и линейка да влезе и спасители, за да дирят пострадалите. Тъмно било. Нима армията е останала без осветителни ракети, прожектори, прибори за нощно виждане, инфрачервени и топловизьори, които засичат всичко даващо признаци на живот дори в непрогледен мрак.

И имало ли е изобщо сериозно намерение за решителна, самоотвержена и квалифицирана спасителна операция, или „Пустинните котки“  и безпилотните самолетчета са били докарани само за пред медиите…

Днес БЛИЦ започна емисията си с:  Да се помолим Господ да пази Николай, Енчо и Станимир…
И ще я завършим така. И с молба за прошка…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s