Мартин Кройтнер: България не е най-корумпираната страна

Не мисля, че България е най-корумпираната страна. България, както всички други страни по света има да свърши домашна работа. Това каза пред БНР ръководителят на Международната академия за антикорупция (IACA) Мартин Кройтнер.

„В някои страни домашната работа е повече, а при други по-малко. Там, където има власт, там има и спекулиране с властта. По цял свят е така. България, както и други страни, има специални въпроси и проблеми, на които да обърне внимание. България в контекста на ЕС има още домашни за свършване. Може със сигурност да се каже, че ситуацията е значително подобрена, но избягвам възможността да споделям решения с магическа пръчка“, подчерта Кройтнер. Той посочи, че корупцията е феномен, който е познат по цял свят.
„При корупцията става дума за несправедливост и неравно отношение и затова тя е на много високо ниво във възприятията на гражданите. Затова смятам, че е най-важно да се работи върху дългосрочни резултати и цели. Нито тук, нито където и да е по света има предложения за решения“, обясни Мартин Кройтнер.
Той каза, че превенцията може да е много общо понятие. „В структурен и институционален аспект има елементи, които могат да бъдат взети под внимание, например принципа на четири очи, разделение на властите, осигуряване на свобода на медиите, т. нар. проверка и осигуряване на баланс, избягване на монополни структури, прозрачност при обществените поръчки и това са все неща, които могат да бъдат приложени преди да се говори за корупцията“, категоричен е Кройтнер.
Според него, там, където на масата са сложени много пари и там където има монопол при вземането на решение и липса на прозрачност, шансовете нещо да не се случи както трябва са много по-високи. „Конфликтът на интереси е много интересна тема. Тя е отбелязана във всички конвенции за превенция на корупцията. Подобни хора при трябвало изобщо да не участват при вземане на решение при публични поръчки. Комисията за конфликт на интереси в България е скоро създадена и е твърде рано да се дават оценки. Със сигурност това е полезен инструмент, който може да даде добри резултати“, каза Мартин Кройтнер. /БГНЕС /

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s