Никой никога не е взимал решение България да е 16-а република на СССР

 Източник: в-к „Дума“ 5. Юни 2012, брой 128

       До президента на Република България
               г-н Росен Плевнелиев

Уважаеми г-н Президент!

Имам честта да се обърна към Вас по повод публичните Ви изявления по време на неофициалното Ви посещение в САЩ през месец май т.г.
Вашата политическа неподготвеност и аматьорското Ви поведение, свидетелство за които са гафове в качеството Ви на държавен глава на Република България, ни заставят нас – хората, свидетели на най-новата история на нашата страна, не от преразкази, а като непосредствени участници в тях да заявим, че заетата от Вас политическа позиция по повод събития с половин вековна давност е крайно некомпетентна, неуместна и нанасяща вреда на българската държава*.
Какви са фактите?
В началото на 60-те години на миналия век партийното и държавното ръководство на Съветския съюз в лицето на Никита Хрушчов полага сериозни усилия за възстановяване на отношенията с югославската държава, крайно влошени от личния конфликт между Йосиф Сталин и Йосип Броз Тито. Възползвайки се от този конюнктурен момент, югославското ръководство поставя неофициално пред Никита Хрушчов въпроса да бъде отнета територия от Република България като страна агресор и сателит на фашистка Германия и предадени на Югославия като страна победител във Втората световна война. Става дума за Пиринска Македония и част от Кюстендилски окръг.
Единственият начин да се ликвидира тази потенциална опасност е българското ръководство да демонстрира категорична позиция за прокарване интересите на съветската страна на Балканите. Тактически се предлага постепенното премахване на границите между социалистическите държави и най-вече – на тези със Съветския съюз, и да се установи, както сега е модерно да се казва, свободно движение на стоки, хора и капитали между страните. За да звучат „автентично“ тези „тактически“ стъпки, Политбюро разглежда този въпрос на пленум, на който се обсъждат „общи насоки“, които трябва да бъдат „чути“ и „харесани“ от съветското ръководство, за да се създаде „благоприятна“ атмосфера за разговори между Тодор Живков и Никита Хрушчов.

Трябва да заявим категорично, че решение по този въпрос никога и никой държавен орган не е обсъждал или вземал. Никога не са предприемани каквито и да са били практически стъпки за реализацията на това „говорене“. Няма юридически факт, от който да са настъпили правни последици за страната и българския народ. Тъкмо обратното! В резултат на този демарш въпросът, поставен от Тито, е отклонен от съветското ръководство и България запазва привилегированото си положение в рамките на СИВ и Варшавския договор.

Подобна инициатива е осъществена и през 1973 г. с цел завоюване доверието на съветското ръководство начело с Леонид Брежнев. На пленума на ЦК на БКП се приемат насоки за всестранно сътрудничество и сближаване със Съветския съюз. Това решение с нищо не накърни държавния суверенитет на България. Срещу „политическо говорене“ страната започна да получава всяка година в условия на най-строга тайна 500-600 милиона долара безвъзмездна финансова субсидия за нашето селско стопанство, 11-12 милиона тона нефт, природен газ, суровини и метали на символични цени. Това е „тайната“ на просперитета на България, която по официални данни на ООН достигна 27-мо място в света по качество на живот (за сравнение сега сме на 74-то място).
Питам г-н президента – днес, когато България е член ЕС и НАТО и с актове на българските държавни органи се ограничава нашия суверенитет, защо не говорите пред американските си домакини, че големите европейски държави ни заставят всекидневно да предаваме нашите национални и икономически интереси?
Каква е истината за България днес? Отговорът е жесток!
Днес нашата икономика е опасана с джунгла от забрани, рестрикции, квоти, лимити и т.н. Нас ни лишиха от пазари, банки, наукоемки и специалистоемки производства. Стопанският профил на България е „бира-скара“, „скара-бира“, проститутки и дрога. Повече от две десетилетия нас ни управляват откровени престъпници, които обмислено и последователно заграбиха в свои ръце националното богатство.
Защо, г-н президент, на националния празник 3 март Вие не споменахте дори една благодарствена дума към Русия за това, че с щиковете на руските войници българската държава бе изровена от пепелта на историята.
Сигурен съм, г-н президент, че такова поведение е чуждо и на англосаксонските и атлантически ценности за морал и добродетели, за които Вие толкова много говорите.
Г-н президент, опитът да закачим „вагона“ си на „влака“ на „богатия“ Запад за сметка на конфронтация с Русия не е политика, а самоизмама, която може да има трагични последици.

 Костадин Чакъров
председател на ЦК на     Съюза на комунистите в България

––––––
*Пред българите в Чикаго Росен Плевнелиев заяви дословно: „Вие говорите за патриотизъм, родолюбието и за 50-те, 60-те години – годините на социализма. Аз ще бъда много откровен с вас. България още не е приключила и не е затворила тази страница. За мен най-голямото предателство, най-големият отказ от държавност е решението на ЦК на БКП през 70-те години, когато 167 души единодушно гласуват България да стане 16-а република на Съветския съюз“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s