Умираме според правителствена програма

Умираме според правителствена програмаИзточник: trud.bg
Автор: Иван Димов

110 011 българи да умрат – такава цел си е поставило за 2011 г. Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Оказва се, че народонаселението е преизпълнило правителствения план – за този период са починали общо 110 165 души.
Числото в графата “умирания” е част от официалните цели на МТСП. Такъв документ според Закона за администрацията трябва да приема всеки орган на изпълнителната власт веднъж годишно, а по-късно да публикува и отчет за изпълнението му. За разлика от 2011 г., предишната година социалното министерство не постига целта си от 110 937 заложени смъртни случая – умират едва 108 068 българи. Въпреки това задачата пак е отчетена като изпълнена.

Явно някой е подсетил хората на Тотю Младенов, че е нелепо да залагаш като цел на държавна политика колко българи трябва да умрат, защото в плана за 2012 г. вече няма прогнозен брой смъртни случаи.

Проверка на “Труд” показа, че половината министерства въобще не публикуват целите и отчетите в сайтовете си. Сред институциите, които не са сметнали за необходимо да информират обществото за плановете си, са здравеопазването, правосъдието, външните работи, финансите, икономиката и енергетиката. А останалите министерства по-добре да не го бяха правили, защото в документите е пълно с трагикомични и нелепи предначертания.

Тотю Младенов отчита половин кръгла маса

Освен че определя каква да е смъртността, ведомството на Тотю Младенов си поставя амбициозната цел да командва и средната продължителност на живота – през 2011 г. за мъжете тя трябвало да бъде 70,35 г., но реално заковала точно 70 г. При жените целта била 77,26 г., но се оказало в края на годината, че е 77,20 г. И двата показателя са отчетени като успешни.

Има обаче и провали. През 2011 г. социалното министерство трябвало да организира кръгла маса за намаляване на бедността сред работещите с участието на общините и неправителствени организации. В графата цел е записано числото 1, а в изпълнено 0,5 – сиреч проведена е половин кръгла маса. Обяснението на чиновниците е, че била направена подготовка за кръглата маса, но самата тя щяла да се проведе през 2012 г. МТСП не е изпълнило въобще и целта си да организира 50 обучения на персонал на детски ясли и градини, както и още толкова курсове за доставчици на различни услуги. Обяснението: недостатъчен таван на разходите по проектите.

За да няма издънки, министерството скромно е предвидило през 2012 г. да помогне на цели 27 души с увреждания да стартират самостоятелна стопанска дейност, както и да съдейства на други 32-ма да си намерят работа!

Регионалното министерство отбелязва, че не са икономисани количества ток от саниране на сгради през 2011 г. А в целите е било заложено да се спестят 2467,673 MWh от обновяване на социални домове, както и 11 694,447 MWh от ремонти на училища и университети. Ведомството на Лиляна Павлова е предвидило миналата година да направи наблюдение как се усвояват средствата от структурните фондове на Европейския съюз, но в графата за отчитане на дейността чиновниците са записали “неприложимо”. Не са проведени и заложените обучения на кметове по стратегията за децентрализация.

Цел: Влаковете ще са по-бавни

Плановете на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) са скоростта по ремонтираните жп участъци да не се покачва, а да пада!!! Това излиза от стратегическите документи, качени на сайта на институцията.
През 2011 г. целта е била средната скорост на влаковете да стане 91 км в час. Реално достигнатата е 90,5 км в час, сочи отчетът година по-късно. Тази скорост явно е твърде космическа за българските железници, защото в плановете на министерството за 2012 г. е предвидено тя да намалее на 87,20 км в час.

Работата на ниво електронно правителство остава на ниво документи, става ясно от целите и отчетите на транспортното министерство. Не е изпълнена целта всяка администрация да даде поне една е-услуга за хората. Тази година е предвидено да се разработят нови електронни портали на администрацията, но не пише колко точно и какви. За да се популяризира електронното правителство, което още го няма, хората на Ивайло Московски ще дават интервюта и ще уреждат публикации в медиите.

В транспорта като неизпълнени идеи през 2011 г. са споменати концесиите на летищата в Русе и Горна Оряховица, както и на каргозоната на летище Пловдив. Подготовката на концесията на Централната жп гара в София била 30% готова, пише в отчета на министерството.
По-големи са успехите на министерството във филателията – издадени са 41 нови пощенски марки от планирани 39.

Министерство дава по 1 интервю седмично

По едно интервю седмично и общо  230 прессъобщения трябва да залеят медиите през 2012 г.  според плана  на  Министерството на физическото възпитание и спорта, пише в целите на ведомството. Министерството на Свилен Нейков рапортува, че през миналата година е изпратило на журналистите 200 прессъобщения, организирало е 20 пресконференции, 20 церемонии и е изпратило 500 поздравителни адреса. Нищо не се споменава за дадените интервюта. Въпреки това целта е отчетена като изпълнена.
Спортното министерство си признава, че не е успяло да отметне друга своя задача – да осигури спортни екипи на 1967 новопостъпили ученици в спортните училища. Тази цел се прехвърля за 2012 г., като ангажиментът вече ще е за два випуска. Едва 70% е изпълнена целта за приоритетно спортно сътрудничество с Гърция, Тунис, Монголия, Иран и Алжир.
Не само хората на Свилен Нейков броят медийните си гастроли – те са влезли в отчета и на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Оттам са записали, че през 2011 г. имат 245 медийни изяви, свързани с популяризирането на Програмата за развитие на селските райони. Мирослав Найденов отчита едно защитено географско наименование – Горнооряховския суджук, но за 2012 г. не поставя за цел да регистрира още някоя българска марка. За сметка на това министерството му отчита, че е взело и съхранило 346 202 дози генетичен материал.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s