500 души се вдигнаха в защита на АЕЦ „Белене“

Фото без названия

Около 500 души участваха в двучасов протест организиран от инициативния комитет „Аз не се отказвам от Белене, а ти?” на главния път „София – Русе“ при плевенското село Българене.
Млади хора от седем общини искаха да бъде преразгледано решението за за спиране строителството на втора атомна централа, видя на място „Д-р Белолики”.

Фото без названия

Повечето от преминаващите автомобили приветстваха с клаксони протестиращите – предимно млади хора от общините Белене, Плевен, Свищов, Никопол, Гулянци, Павликени и Левски.

Протестиращите получиха подкрепа и от сдружението за Североизточна България срещу добива на шистов газ.

Хората са на мнение, че централата в Белене няма алтернатива, а VІІ блок в АЕЦ „Козлодуй“ би струвал почти толкова, колкото централата в Белене.

Фото без названия

Протестиращите издигаха лозунги: „Аз искам да живея и работя в България“, „Ние сме за АЕЦ „Белене“, „Искаме референдум за атомната електроцентрала“. Протестът бе мирен, блокада на пътя нямаше. За около 2-3 минути хората спираха преминаващите автомобили, обясняваха защо искат да продължи строителството на електроцентралата и раздаваха листовки.

Красимир Тодоров от Инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене“, а ти“, който е и член на общинския съвет в Белене каза: „Тази форма на протест е ясно изразена като гражданска позиция и мисля, че това е начинът, по който нещата трябва да се случат и гражданите да изразяват своето мнение.
Настояваме правителството да ревизира взетото решение, което е в пълен разрез с историята до момента. Това е парадокс в междудържавните отношения на две държави. Ние смятаме, че едно правителство няма право да отменя междудържавен договор.
В социалните мрежи само за четири дни гражданската инициатива в защита на проекта АЕЦ Белене е получила подкрепа от над 10 хиляди привърженици.”, каза той.

Протестиращите заявиха, че очакват референдум, а правителството трябва да преосмисли решението си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s