Водата в България изчезва

photo of 'Водата в България изчезва'

БГНЕС

Валежите в България са намалели с над 30%, алармират от WWF, предаде ТВ7.

Безразборната загуба на вода е проблем в цял свят. Българската икономика е особено неефективна по  отношениена пестенето на най-ценния ресурс на планетата ни. Специалистите ни казаха, че пилеем осем пъти повече вода от средните загуби в Европа. Учудващо големи количества от течността на живота се изразходва за най-елементарни неща.

В България климатичните промени се усещат с изчезването на есента и пролетта. Тежката зима тази година всъщност ни припомни какъв трябва да е климатът в България.

По-суровата зима у нас е доказателство, че климатичните промени не означават непременно затопляне. По-скоро може да се очаква много по-екстремно време.

Всъщност България попада в тези географски ширини, в които се очаква да има най-сериозни и драматични промени на ежедневните метеорологични условия
, обяснява Георги Стефанов от WWF.

Както вече виждахме през последните години – екстремни суши, екстремни пожари и наводнения, жертви.

Особено уязвима е водата. Освен че е жизненоважна за всеки от нас, тя е незаменим ресурс и за икономиката на страната – както за земеделието, така и за промишлеността. Климатичните промени обаче нарушават естествения й цикъл.

Тенденциите от 60-те години показват, че страната ни вече имаме с малко над 30% намаляване на количествата на валежите. Данни на родните научни институти са доста тревожни, тъй като става въпрос за сериозна разлика в количеството.

България едва ли ще се превърне в пясъчна пустиня. Може обаче да станем част от милионите хора, които страдат от недостиг на вода. Водният цикъл се нарушава основно от разширяването на градовете и нарастващото население на Земята.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s