ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

На вниманието на

 ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н РОСЕН П Л Е В Н Е Л И Е В

Копие:Председателя на Народното събрание на Република България Председатели на Парламентарни групиМинистър-председателя на Република БългарияНационалния омбудсман

Председателя на Европейския парламент

Медии

Уважаеми г–н ПРЕЗИДЕНТ,Госпожи и господа,

Единството на нацията се крепи върху строгото спазване разпоредбите на Конституцията и законите на страната и установения на правов ред, което изключва използването на държавната власт за накърняване икономическите и политическите интереси на гражданите. За съжаление, нашият демократичен политически режим носи белезите, рождените петна от предишното тоталитарно минало и раздялата с него протича мъчително бавно, особено с неговата същност – ръководната роля на партията. Твърдим това, като го подкрепяме със специалния текст в Конституцията /“Чл.1 (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет“/, както и изричното постановяване в Закона за политическите партии /“Чл. 20. (3) Политическите партии не могат да създават свои структури по месторабота в търговски дружества, кооперации, еднолични търговци, юридически лица с нестопанска цел и религиозни институции, в държавни, областни или общински администрации, както и да се намесват в управлението и дейността им“/.

Въпреки тези категорични разпоредби, всички ръководства на партии и коалиции, получили делегирания от народа суверенитет след законно проведени редовни, честни и тайни избори, системно нарушават тези разпоредби. Те са водени от максимата, че веднъж „взели властта”, могат тъкмо те, партийните ръководства и коалиционните съвети да кадруват в държавните органи и да определят политиката на държавата „на тъмно”, в „партийните” и „коалиционни” щабове. Без аналог в световната практика беше случаят с кабинета „СТАНИШЕВ”, когато на едно лице (Симеон Борисов), без да е получавало народното доверие на избори, беше позволено да решава, какъв въпрос да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание и кой да бъде назначен на висш държавен пост. Подобни рецидиви от нашето най-близко тоталитарно минало силно подкопават международния авторитет на България и доверието на европейските институции, че страната ни може да се управлява по демократичен начин.Затова и българските граждани с огромни надежди възприеха раждането на новия политически проект- Сдружение„Граждани за европейско развитие на България, чието име само им обещаваше, ако не всичко, то твърде много, а също и създаената на негова основа Политическа партия ГЕРБ. Този проект, както го представяха неговите създатели, трябваше да доближи България за кратко време съвсем плътно до водещите европейски демокрации, до европейския политически и правов ред.За съжаление, изминалите три години управление за европейско развитие, показаха тъкмо обратното: член 1 от тоталитарната Конституция, макар формално премахнат, на дело е все още жив и твърде удобен като стил и метод на упражняване властовите правомощия.

Уважаеми г-н ПРЕЗИДЕНТ,

В нашия граждански речник липсват изрази като „конституционен цинизъм” и „политическа наглост”, поради което си позволяваме да предложим Вие да характеризирате случващото се ,като Ви предоставяме една малка част от съобщенията на пресцентъра на ПП ГЕРБ:

Четвъртък, 15 Март 2012

„Изпълнителната комисия на ГЕРБ прие оставките на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков. Извънредното заседание на комисията беше свикано тази вечер от премиера и председател на управляващата партия Бойко Борисов“. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.Петък, 16 март 2012г.

Делян Добрев става министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко Борисов. Всички министри са политически ангажирани, защото това е правителство на ГЕРБ.“Моята кандидатура е била обсъждана на Изпълнителна комисия, предложението дойде от премиера Бойко Борисов. „ Това заяви пред журналисти Делян Добрев. Как подобни изявления биха могли да бъдат квалифицирани, освен като грубо погазване на конституционно прогласения ред на държавно управление и тежки нарушения на Конституцията от страна на самия Министър- председател! Уважаеми г-н ПРЕЗИДЕНТ,Ние, приятели във Фейсбук, обединени в Група „Граждани за нова национална стратегия”, събрали се на дискусия в групата – неделя, 18.03.2012г., от 17 00 часа

Отправяме към Вас молба

Да сезирате Конституционния съд за тълкуване на Чл. 1 (3) от Конституцията на Република България и Чл. 20(3) от Закона за политическите партии.

Искрено се надяваме, че с подобно тълкуване на тези разпоредби, Конституционният съд на Република България ще внесе яснота в тяхното прилагане на практика и ще накара институциите в България да спазват законността в държавата.

18.03.2012г. С уважение :

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s