ОТВОРЕНО ПИСМО

До Премиера на Република България
г-н Бойко Борисов,
До Председателя на 41-то Народно Събрание
г-жа Цецка Цачева

до Депутатите от 41-то Народно Събрание
С копие до:

Президента на Република България
г-н Росен Плевнелиев
Медиите

ОТВОРЕНО ПИСМО
От името на Гражданската инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода на хидравличното разбиване

Почти два месеца минаха от 18 януари 2012 година, когато бе приета Забрана за прилагане на метода хидравличен разрив в България, време за което трябваше да се направят следващите стъпки за актуализиране на регулациите в добивния бранш, и за което време ставаме свидетели на всичко друго, но не и на промяна в исканата от гражданите посока.

За това време чухме, че сме платени от Газпром, че сме шайка престъпници, че сме плащали на хората да протестират, като подобни обидни квалификациите излизаха дори от устата на министри, без всякакви доказателства, но не видяхме някой да работи за опазване чистотата на водата, земята и природата на България.
Искахме промяна в Закона за опазване околната среда, която да задължи всички добивни фирми да огласяват задължително пълния състав на химическите флуиди и материали, с които работят – такава промяна не беше направена, а на представителите на гражданите дори не бе дадена думата за изказване в парламентарната комисия.

Искахме участие на граждани и учени в комисия за промени в Законите за подземните богатства, за концесиите, за водата …, а научихме от медиите, че се сформира комисия за анализ на забраната за хидравличен разрив, в която нито представители на гражданската инициатива са поканени, нито учени, които намират технологията за опасна.

Искахме огласяване и преразглеждане на работните документации на фирмите, които вече сондират у нас със старите разрешителни за проучване на нефт и газ, това не стана, но получихме информация за подадени документи за концесия на фирма Дайрект петролиум – доклад за оценка за въздействие върху околната среда, в който са описани и то само частичен състав на същите флуиди, които се ползват за хидравличен разрив, а това е одобрено от МОСВ. Мястото за Обществено обсъждане се променя всеки път, когато някой отиде да пита къде ще се състои, а достъп до обществена информация все още не е получен.

Фирма Русгеоком в Рогозина се оказа, че се намира в Натура 2000 без да е направена оценката за съвместимост и няма направена оценка за въздействие върху околната среда, въпреки че има променена работна програма през 2011 година, което означава, че задължително е трябвало да бъдат направени. Работната й програма и до днес е напълно секретна и гражданите не знаят какво иска фирмата да прави там. Вече имаме и становище от ЕС, че разрешителните на фирмите, издадени по време на „грешно преведената” директива са невалидни, но не виждаме това да води до някакви действия от страна на контролните ни органи.

Нищо не бе направено по въпроса за предотвратяване на евентуално трансгранично замърсяване от страна на Румъния, макар че държавата разполага с редица европейски нормативни документи, чрез които може да обърне внимание на румънската страна, както и да я принуди да вземе мерки, ако тя доброволно не се съобрази.

За сметка на това станахме свидетели на обнародвана в държавен вестник наредба от МОСВ, която позволява инжектиране на нефт, газ и СО2 в подземни водоизточници, а допустимите нива на замърсяване с цианиди са завишени 5000 пъти! В момента допустимото замърсяване с цианиди на подземни води е 50мг на литър.
Най-тиражираното твърдение е как сме пропуснали да станем енергийно независими, но никой не отваря дума, че там където има концесия, няма независимост – там има подарени наши ресурси на някой, който да печели от тях, а за нас остават само замърсяванията, смешни концесионни такси от 1.5% и не повече от 20% от добитото – всичко останало е на пазарни цени.

Ние все още чакаме отговори! А ще ги получим ли някога или за промяната на всеки член в българските закони, чиято задача е да опазва водата, земята и природата ни чисти трябва да излизат по 10 000 човека на площадите?!

10.03.2012г
гр.София

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s