Най-мощните частни наемни армии в света

Източник: Profit.bg 

Бизнесът на все по-разрастващата се армия на частните военни наемници, която предлага услугите си на тези, които дават най-добри оферти, процъфтява, пише Business Insider.

Съвременните военни наемници изпълняват мисии по цял свят, биейки се за правителства, които не искат да използват собствените си войници.

Армия от 5 000 тежко въоръжени войници наскоро замени американските военни сили в Ирак, а много други са наети да защитават частни интереси в региона. Наемните войници обаче биват изпращани и на много други места, които биха ви изненадали.

Вижте кои са най-мощните частни наемни армии в света:

Гигантът в сферата на сигурността G4S е вторият най-голям частен работодател в света

С повече от 625 000 служители, този публичен гигант в сферата на сигурността е вторият най-голям частен работодател в света (след Wal-Mart). Част от дейността на компанията е свързана с рутинната охрана на банки, затвори и летища, но G4S също така играе важна роля в кризисни зони по целия свят.

През 2008 г. G4S придобива Armorgroup, чиято армия от 9 000 души е охранявала около една трета от всички невоенни конвои в Ирак (компанията е известна и с буйните си партита и с това, че за нея работят афганистански военачалници).

Обединената компания има присъствие в над 125 страни, в това число в някои от най-опасните региони на Африка и Латинска Америка, където предлага на държавни агенции и частни компании тежко въоръжени отряди за охрана, обезвреждане на сухопътни мини, военно разузнаване и военна подготовка.

Unity Resources Group е активна в Близкия изток, Африка, Северна и Южна Америка и Азия

С повече от 1 200 служители по цял свят австралийската Unity Resources успява да засили присъствието си в Ирак с оттеглянето на държавните армии. Ръководството на компанията се състои от военни ветерани от Австралия, САЩ и Великобритания.

Частната военна компания е най-известна с това, че охранява австралийското посолство в Багдад, където от 2010 г. обучава чилийски войници. Служителите на Unity също така са отговорни за две спорни престрелки в Ирак, в една от които беше убит австралийски професор, а в другата умряха две цивилни жени.

Извън Ирак Unity е помагала с охраната на парламентарните избори в Ливан и е подпомагала евакуацията на служителите на петролни компании от кризисни зони в Бахрейн. Компанията също така развива дейност в Африка, Северна и Южна Америка, Централна Азия и Европа.

Erinys е охранявала повечето важни петролни активи на Ирак

Erinys също е изпълнявала договори в Ирак, възложени от Държавния департамент на САЩ. В най-голямата й мисия през последните години са участвали 16 000 от нейните охранители в 282 различни места в страната, където са охранявали ключови петролопроводи и други енергийни активи.

Тази група също така има традиционно присъствие в Африка. Erinys наскоро получи две поръчки за Конго, където ще охранява важни проекти, свързани с добива на желязна руда, петрол и природен газ.

Asia Security Group е мощна афганистанска групировка, свързвана с президента на страната Хамид Карзай

Бившият собственик на Asia Security Group, която е основна сила в разкъсваната от война държава, е Хашмат Карзай, първи братовчед на президента Хамид Карзай. Групировката има около 600 охранители.

Частната армия, чиято централа е в Кабул, е спечелила поръчки за милиони долари от армията на САЩ и охранява доставките за коалиционните сили в южната част на страната. Наемниците от Asia Security Group са използвани и от DynCorp, щатска компания, с мащабна дейност в региона.

DynCorp се бие с колумбийски бунтовници и перуански наркотрафиканти

Базираната във Вирджиния DynCorp е една от осемте частни военни компании, които са специално подбрани от Държавния департамент на САЩ да останат в Ирак след изтеглянето на официалните американски военни сили.

Компанията, чиито приходи възлизат на около 3.4 млрд. долара годишно, е активна и в Африка, Източна Европа и Латинска Америка, като броят на служителите й надхвърля 10 000. Те имат репутация на хора, които винаги са готови да стрелят, а войниците й са се били с бунтовници в Колумбия в началото на новия век. Служителите й също така изпълняват мисии, насочени срещу търговията с наркотици в Перу, и са били изпращани да разоръжават бойци в Сомалия, Либерия и Южен Судан.

Triple Canopy има договори за охрана в Ирак на стойност до 1.5 млрд. долара

Triple Canopy е друга от осемте компании, които са били избрани да заместят американските военни сили в Ирак. Компанията има армия от около 1 800 войници в страната, основно от Уганда и Перу, и договори на стойност до 1.5 млрд. долара.

Triple Canopy също така е охранявала посолството на САЩ в Хаити, а както и служители на Държавния департамент на САЩ в Израел.

Aegis Defense Services работи с ООН, САЩ и с петролни компании

Aegis предлага военни сили на частни клиенти, на мисии на ООН и на правителството на САЩ, най-вече в Ирак.

Служителите на компанията, които се смята, че наброяват 5 000, също така се подвизават в Афганистан и Бахрейн, където Aegis предлага отряди за бързо реагиране, оценка на риска и защитава частни петролни интереси.

Компанията вероятно е най-известна с видеото, появило се през 2005 г., в което се смята, че нейни служители стрелят по цивилни иракчани.

Defion Internacional наема хиляди бойци от развиващи се държави

В миналото Triple Canopy е наемала бойци от Defion Internacional, която обучава частни военни от Латинска Америка, които се занимават с най-различни задачи по цял свят.

Defion Internacional е базирана в Перу, но има подразделения в Дубай, Ирак, Филипините и Шри Ланка. Компанията обучава бодигардове, шофьори, статична охрана и логистични специалисти от редица развиващи се страни. В някои случаи тези агенти получават едва по 1 000 долара месечно, с което компанията си навлече международния гняв, особено за позиции свързани с Държавния департамент на САЩ.

В определен период в Близкия изток е имало над 1 000 военни наемници от Латинска Америка, въпреки че не е ясно за колко от тях е отговорна Defion.

Academi притежава и ръководи една от най-модерните бази за частно военно обучение в света

Бивша Blackwater, а след това и Xe Services, днес Academi разполага с тренировъчна база с площ 7 000 акра, дълбоко в пустошта на Северна Каролина. Това е една от най-големите и най-комплексните частни тренировъчни бази в света.

Според книга за Blackwater написана през 2007 г., дотогава в базата е била обучена армия от 20 000 бойци, 20 въздушни пилоти, флотилия от бронирани превозни средства и тренирани военни кучета. Повечето от тях са изпратени в Ирак и Афганистан по държавни договори със САЩ.

Дейността на Academi вероятно е понамаляла, след като редица незаконни стрелби и други проблеми разяриха правителството на Ирак и застрашиха изпълнението на важни договори.

Извън Близкия изток, Academi е наемана, за да охранява улиците на Ню Орлиънс след урагана Катрина. Компанията също така е охранявала японските противоракетни системи и е помагала в борбата с наркотиците в различни точки на света.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s