Втори протест срещу приемането на ACTA в Европа

Източник:БГНЕС
Снимка: Мика Сийминеен

Втори протест срещу приемането на спорното споразумение ACTA в Европа ще се проведе днес.

„Първият протест против ACTA беше успешен и всички показахме, че гражданско общество в България има. Реакцията бе мигновена и управляващите реагираха, но не достатъчно. Въпреки това Европейският съюз все още остава и е страна по него, което автоматично обвързва и нас. Въпреки това все още всеки момент може да се окаже, че подновяваме присъединителният процес“, заявяват инициаторите на готвения протест в България, които се организират в социалната мрежа Facebook.

Причините за втория протест са ясни – на първо място оттегляне на подписа на България, както и твърда и непроменлива позиция от страна на управляващите спрямо ACTA, а не временни решения и обещания. На второ място – все още изключително важно остава европейското измерение на документа и по-точно – гласуването, което Европейският парламент ще проведе през месец юни. Протестът ще бъде символичен акт и срещу всеки опит за налагане, на каквато и да е цензура и контрол в Интернет. От гражданската инициатива „Не на ACTA“ заявяват, че прекалено общата дефиниция в ACTA за нарушение на авторските права, позволява споделянето на информация за нетърговска цел да бъде определено като незаконна дейност, което на свой ред носи риск за всеки интернет потребител и за всеки интернет сайт със съдържание, генерирано от потребителите.

Членовете на инициативата „Не на ACTA“ алармират, че докато вниманието на българското общество е насочено към проблема със спорното споразумение, Народното събрание тихомълком прие на първо четене чрез една кратка разпоредба да се въведат правилата на ACTA по отношение на контрола на Интернет и филтрирането на информацията в България. Става въпрос за чл. 22, ал. 1, т. 13 от законопроекта за хазарта. Приетата разпоредба е недопустима, недемократична и противоконституционна, тъй като разрешаването на органи на изпълнителната власт да контролират и преценяват естеството и съдържанието на информацията, която българските граждани могат да обменят в Интернет, нарушава основни човешки права и граждански свободи. Разпоредбата задължава да се въведе извършване на предварителен, постоянен и всеобщ контрол, и систематичен анализ без съдебно решение върху целия обем на входящ и изходящ трафик на електронната комуникация на всеки български гражданин, т.е. премахва се принципа на мрежова неутралност по отношение достъпа и съдържанието на обменяната информация. Разпоредбата влиза в противоречие с няколко разпоредби от Конституцията на България, с Хартата на основните права на ЕС, както и с последните решения на Съда на ЕС, тъй като по своята същност това представлява въвеждане на „общ контрол на информацията“ в електронните комуникации.

Ако Народното събрание окончателно приеме на второ четене горепосочената разпоредба ще се създаде реална опасност за свободното развитие на българското общество, ще се накърнят международно признати основни човешки права и граждански свободи, както и ще повлияе отрицателно върху авторитета на нашата страна в международен план. Разпоредбата би създала предпоставки за нова наказателна процедура от Европейската комисия, както и за осъждане на България в Съда на Европейския съюз, заявяват от гражданската инициатива. От „Не на ACTA“ са изпратили своето предложение и до премиера Борисов за това как да бъде променен чл. 22, ал. 1, т. 13, така че борбата с онлайн хазарта да не става за сметка на правата на Интернет потребителите и гражданските свободи.

До този момент в протеста на 25 февруари, който освен в София, ще се проведе и в Добрич, Благоевград, Сандански и Видин, са заявили участие над 2400 души. Протестът е обявен и като солидарност в рамките на втория международен анти – ACTA ден, с което участниците искат да покажат и на Европа, и на управляващите, че искат крайни решения, а не временни обещания. Инициаторите отново напомнят на участниците в демонстрацията, че няма да се допуска никаква политическа агитация. /БГНЕС /

Advertisements

One thought on “Втори протест срещу приемането на ACTA в Европа

 1. Втори протест срещу приемането на ACTA в Европа
  Обществено събитие · От Anonymous
  Днес
  11:00 до 15:00
  Паметника на Съветската армия
  Първият протест против ACTA беше успешен и всички показахме, че гражданско общество в България ИМА! Реакцията бе мигновена и управляващите реагираха, но НЕ достатъчно! Въпреки това Европейският съюз все още остава и е страна по него, което автоматично обвързва и нас! Въпреки това все още всеки момент може да се окаже, че подновяваме присъединителният процес!

  Все още много страни, които ни подкрепяха на 11-ти, не са замразили ратификацията или не са се оттеглили. Все още се чака становището на Европейския парламент.
  Това е протест на солидарност в рамките на 2-рия международен анти-ACTA ден! За да покажем и на Европа, и на управляващите, че искаме КРАЙНИ решения, а не ВРЕМЕННИ обещания!

  – София –
  https://www.facebook.com/events/271624316241985/

  – Добрич –
  https://www.facebook.com/events/182861465149496/
  – Благоевград – http://www.facebook.com/events/299930243404178/
  – Сандански – https://www.facebook.com/events/276488395756456/
  – Велико Търново http://www.facebook.com/events/172817776167200/
  – Видин –
  https://www.facebook.com/events/165939130184000/
  – Протест на Интернет сайтовете –
  https://www.facebook.com/events/380320331994742/
  Подпишете петицията за Парламента: http://www.change.org/petitions/say-no-to-acta-europe-stop-the-censorship-in-europe
  Групата във Фейсбук: http://www.facebook.com/groups/322747524436678/

  НА 25.02.2012г. СЛЕД ШЕСТВИЕТО НА ПРОТЕСТА ЩЕ ИМА КОНЦЕРТ!!!
  ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА КРАЙНАТА ТОЧКА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ
  ГРУПИ
  Good Music Society
  ХОРИЗОНТ
  ЗОНА

  Носете си собствени плакати, но нека бъдат само свързани с АСТА. Няма да допускаме никаква друга политическа агитация.

  • Александър Д.
  • Георги Л.
  • Георги Д.
  • Георги З.
  • Ивайло Д.
  • Илия Т
  • Надя Т.
  • Калоян Г.
  • Меръл В.
  • Любен Л.
  • Станислав Д.
  • Бисер Д.
  • Искрен И.
  • Михаил С.
  • Йоана А.
  • Борислав С.
  • Мадлена Райчева

  • Радио „Реакция“ (медиен партньор)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s