Древни растения бяха отгледани от замразен 30 хил. години плод

photo of 'Древни растения бяха отгледани от замразен 30 хил. години плод'

Това е най-древният материал от растение, връщан някога към живот

Учени в Русия отгледаха растения от плод, складиран от катерици в замръзнала почва от над 30 хиляди години, предава Би Би Си. Плодът беше открит в почвата на бреговете на река Колима, Сибир. Мястото е водеща дестинация за издирване на кости от мамути.

Екип на института за Клетъчна биофизика е отгледал растенията от плода. В разработка в официално списание на Националната академия на науките на САЩ учените отбелязват, че това е най-древният материал от растение, връщан някога към живот.

Лидерът на изследователския екип Дейвид Гиличински почина преди няколко дни, преди документът да бъде публикуван.

„Всички катеричи дупки бяха открити на дълбочина от 20 до 40 метра от настоящото ниво на повърхността и се намираха в пластове, съдържащи кости на големи бозайници като мамута, бизони, коне, елени и други представители на фауната от ерата на мамутите, както и останки от растения“, пишат учените.

В лаборатория близо до Москва опитите на екипа да накара узрелите семена да покълнат в началото не успели. Впоследствие са постигнали успех, използвайки елементи от самия плод, отнасящи се към „плацентната тъкан“, които са били размножени в лабораторни съдове.

Според учени това е най-необикновеният пример досега за извънредна продължителност на живота на материал от висши растения.

Перспективите

Учените предполагат, че откритието може да спомогне за проучване на еволюцията, както и да хвърли светлина върху околната среда през предишни хилядолетия. Най-привлекателното от всички евентуални възможности е, че може със същата техника да се съживяват растения, които вече не съществуват, стига арктични катерици или друг вид животни да са скрили плодове и семена.

Източник: actualno.com
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s