Подслушват ли телефона ви?

Източник: hicomm.bg

Новини

 

Без какво не може да си представим живота? За отговора на този въпрос може да бъдат посочени един куп вещи, сред които задължително ще присъства и мобилният телефон. Дали има възможност обаче, тайно да бъде ползвана личната ни информация и как да разберем дали някой не подслушва телефона ни? Звучи наистина параноично, но не и невъзможно!

Kакто казват специалистите, достъпа до прослушване на мобилния телефон съвсем не е толкова сложно нещо, и то зад това не е задължително да седят някакви големи организации, любопитни ръководители на фирми или ревнивата съпруга. Може да бъдат съвсем баналните „телефонни хулигани“.  Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да разберете дали има „чужди уши“ във вашата телефонна слушалка, както и какви действия да предприемете при евентуално вмешателство:

Топла батерия

Да ни подскаже за наличието на подслушване на телефона в определени моменти може и самата му батерия. Ако не го ползвате по предназначение, а на пипане е топъл или дори горещ това означава, че се ползва и от някой друг – батерията се загрява само при по-дълга употреба.

Подозрителна активност

Обърнете внимание на това, как се „държи“ телефона по време на неговото ползване. Случва ли се осветяването му само да се включва, без ваша намеса. Инсталират ли се някакви приложения или телефонът се включва сам? Напълно е възможно вашият мобилен телефон да се ползва дистанционно от някой, въпреки че това може да се случва и заради временна загуба на сигнала и като резултат от предаване на данните.

Бързо разреждане на батерията

Трябва ли да ви безпокои и фактът, че телефона ви изисква по-често от обикновеното презареждане? Може ли да се ползва от друг? Истината е, че чрез мобилния може да се подслушват разговорите в стаята във времето, когато не го ползвате. Съвсем ясно е, че в този случай батерията ще пада по-бързо.
Разбира се, това може да има и съвсем тривиално обяснение – след известно време на ползване (около година) батериите започват да се разреждат много по-бързо или пък просто притежавате батерия менте със съмнително качество.

Изключване със закъснение

Вниманието ви е привлечено от необичайно дългото времетраене на подсветката, която остава да свети, въпреки че уж сте изключили телефона.  Възможно е да сте под наблюдение, но е и напълно вероятно да имате проблем със софтуера или самия телефон.

Смущения, когато телефонът не се ползва

Ако при разговора приближите телефона до електронно устройство и възникнат силни смущения в него е възможно да има „бръмбар“. Разбира се, повечето от телефоните почти винаги предизвикват смущения в заобикалящата ги електроника по време на разговор. Но ако телефонът е изключен и предизвиква такива смущения трябва да се замислите дали не сте в полезрението на някой недоброжелател.

Пулсиращ (фонов) шум

По време на разговор по телефона се ослушайте за електрически разряди и ехо. Да, това може да са съвсем безобидни смущения, но има и вероятност да сте подслушван. Ако мобилният телефон е изключен, но въпреки това се чува пулсиращ звук си направете съответните изводи.

Провокирайте шпиона

Ако искате да се убедите в правилността на вашите подозрения се възползвайте от метода на дезинформацията. Споделете някаква въображаема тайна с ваш доверен човек. Ако след това чуете слухове за този ваш разговор значи със сигурност подозренията ви са верни. Обърнете се за помощ. Ако сте на 100 процента сигурни, че ви подслушват, обърнете се към съответните органи. Те разполагат със специална техника, която е способна да постави точна „диагноза“ на вашия телефон.

Безопасността преди всичкo

За да се чувствате в безопасност трябва да заключите телефона си с парола и никога да не го изпускате от поглед. Ако не го ползвате извадете батерията, това е гаранция, че никакви чужди уши няма да присъстват на разговорите ви.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s