БСП: Управляващите раздават на свои фирми национално богатство

Източник: actualno.com

На проведените търгове за дървесина от Софийската стокова борса на 17.02.2012 г. се потвърдиха нашите твърдения за непрозрачност и престъпен лобизъм в ущърб на стотици фирми от дърводобивната и дървопреработвателната промишленост,

както и в ущърб на българските граждани. Това се казва в позиция на ПГ на Коалиция за България, съобщиха от пресцентъра на БСП, предаде БГНЕС.

Изтъргувани бяха поне 160 000 кубически метра различна категория дървесина. Мирослав Найденов лично определи продавачите – 6 частни фирми членки на ССБ, купувачите и комисионните.Това се доказа на демонстративно проведения търг на ССБ на 17.02.2012 г. В присъствието на министър Мирослав Найденов предварително определените купувачи – „стратегически партньори“ купиха предложената дървесина на възможно най – ниските цени, които предварително знаеха.
Едно от шестте държавни предприятия – Южно централното държавно предприятие – гр. Смолян е продало чрез фирма „Аякс София“ ЕООД 42 239 м3 дървесина от територията на ДГС и ДЛС Доспат, Извора ,Борино, Хвойна, Девин, Кричим, Пловдив, Селище, Широка поляна, Беглика, Чепино, Пещера, Чехльово, Родопи, Момчилград, Крумовград, Женда, Хисар, Панагюрище, Пазарджик, Ракитово, Първомай, Карлово и Асеновград на минимални цени за 3 527 428 лв., без нито една стотинка завишение.
По груби изчисления загубата само от тази продажба за ЮЦДП гр. Смолян е минимум около 700 000 лева. Можем само да предполагаме, че общата загуба за държавните предприятия от проведения „търг“ в петък за цялото количество е близо 3 000 000 лева. Потвърждение на нашата теза е , че при цени за клас „А“ трупи ( с диаметър над 30 см) „продадени“ за 105 лева/куб. метър, веднага след сесията на ССБ се появяват цени „продава“ за същата дървесина за 135 лева/куб. метър. Днес, 20.02.2012 г. подобна дървесина клас „А“ е търгувана в малки обеми от горски стопанства в Ракитово и Родопи ( за обеми от по 2000 куб.метра) на цени между 135-165 лева/куб. метър в Борино и Доспат.
С прилагания модел на добив и търговия на дървесина от държавните гори се извършва чудовищно престъпление към българската гора и спрямо гражданския интерес. Група приближени до ГЕРБ фирми купиха на скандално ниски цени и сега препродават на завишени.
Трябва обществото да разбере ЗАЩО СЕ РАЗДАВА БЪЛГАРСКАТА ГОРА и как тези допълнително подарени 50 – 60 млн. лева ще отидат при определени частни фирми, чрез Софийската стокова борса, чрез „стратегическите партньори“ и чрез ловните олигарси. А може би трябва да попитаме- имат ли право управляващите да присвояват националното богатство, заявяват от БСП.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s