Навършват се 139 години от гибелта на Васил Левски

Източник: dnevnik.bg
Снимка:  sieminehn.wordpress.com

139-години от гибелта на Васил Левски ще бъдат отбелязани днес с церемонии в редица градове в страната. В София от 17.40 до 18.00 часа ще се проведе литийно шествие от храма „Света София“ до паметника на Васил Левски.
В 18 часа пред паметника на Апостола на свободата в центъра на София ще се проведе възпоминателна церемония. 
Програмата пред паметника на Васил Левски включва литературно-музикална композиция с участието на актьора Пламен Манасиев и хорова формация „Юлангело“ с диригент Йосиф Герджиков. Ще бъде представено ученическо есе, посветено на Апостола, отличено на вътрешноучилищен конкурс, организиран от 26 СОУ в София.

Вчера до средновековната църква Св. Петка Самарджийска в София беше открита паметна плоча в чест на Апостола на свободата Васил Левски. Според редица изследователи, там е погребан Апостолът преди 139 години.
 В последните 25 години паметни плочи с текст, че според народната памет Васил Левски е погребан в олтара на черквата Св. Петка Самарджийска, бяха поставяни 3 пъти. Не след дълго обаче мистериозно изчезваха. За това от Столичната община обещаха наблизо да монтират камера за денонощно видеонаблюдение.

Гибелта на Левски
Васил Иванов Кунчев, станал известен като Левски и Апостола на свободата, е обесен на 18 февруари 1873 година в околностите на София. Той е заловен от турската полиция на 26 декември 1872 г. до Къкринското ханче (източно от Ловеч), като все още има спорове дали е бил предаден или това става случайно. Левски е осъден на смърт чрез обесване в процес.

Има разминаване между датата на смъртта на Левски – 18 февруари, която тя се отбелязва в редица градове, включително и в родното му Карлово и почитането на кончината му в по-голямата част от страната – 19 февруари.
  
„Почитта на Левски към неговата кончина се дава не когато трябва. Тук става дума за една досадна грешка, която преповтаряйки всяка година показваме много лош пример на децата си, а да не говоря, че е нихилизъм“, каза вчера по БНР историкът от Великотърновския университет доц. Петко Петков.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s