По сценарий на МВР

 

Източник: webcafe.bg
Снимка: sieminehn.wordpress.com

Разследващ журналист у нас вече може да се нарече всеки с микрофон в ръка, който ходи и разпитва някакви хора за други хора, подбира си точните думи и ги предоставя като истински факти.

В случая става дума за репортер на Нова Тв, чиято гледна точка за скандала със семейство Начкови, което преди три седмици се оплака от полицейско насилие, бе излъчена тази сутрин.

Разбира се, че е важно да се знае занимава ли се Петър Начков от Мировяне с контрабанда на цигари без бандерол. Но тук виждаме изфабрикуване на виновност – само със средствата на „журналистиката“ – за да се омаловажи фактът, че му е нанесен побой. (Позволяваме си да наречем полицейското насилие факт, тъй като за него имаше и медицински документ, и наказани служители на МВР).

Скандалът в обществото, освен това, избухна не заради бити от полицаи невинни хора. А заради това, че изобщо са били бити хора. В тях в крайна сметка бяха открити само 5 кутии цигари без бандерол. Но да не би, ако бяха 500, си заслужаваха боя?

От внушението на репортера Иванов излиза, че – да. Той интервюира набързо достатъчно „свидетели“, които да кажат, че „Петър Начков си вади хляба само с търговия на цигари, нищо, че се прави на Дева Мария по телевизията.“

Според разследването на Иванов, Начкови са снабдявали много хора с цигари, някои от които свидетелстват за това, включително две сервитьорки – бивша и настояща – които потвърждават, че заведението, в което работят, преди месец е било снабдено с контрабандни цигари. Кое е заведението, кой е шефът – остава мистерия.

Репортерът Иванов стига и до кратък разговор с лекар, който хвърли един поглед на медицинското свидетелство на Начков и отрича описаното там да може да се нарече побой.

Напомняме, че в медицинското е записано, че при прегледа на Начков са установени: кръвонасядане на горния клепач на дясното око; кръвонасядания в областта на двете гривнени стави; кръвонасядания на десния крак; охлузвания на двата крака. Според направилия прегледа д-р Атанас Николаев Христов, тези увреждания са в резултат от действието на твърди тъпи предмети и могат да се получат по време и начин, както съобщава пострадалият. Мнението на д-р Христов обаче липсва в репортажа.

Изобщо, той като че ли е направен по сценарий на вътрешния министър Цветан Цветанов, който покрай скандала заяви, че „Невинаги трябва да приемаме за 100% достоверно това, което казват лицата, засегнати от полицейска операция“.

И още – ако Иванов е събрал достатъчно „доказателства“, че въпросното семейство се занимава с контрабанда на цигари, защо не потърси отговор от разследващите във връзка с разкритието си?

Не е ли малко обидно, че национална медия за пореден път заема субективна позиция, опровергавайки всеобщото мнение, че полицейското насилие не е мит.

Ще кажете, че мислещите хора не гледат телевизия и може би ще сте прави. Но то страшното е, ако такива продукти стигат до немислещи…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s