11 февруари: Общоевропейски протест срещу ACTA

Новини

Източник:БТА
Снимки:ЕПА/БГНЕС

За утре 11 февруари, е насрочен общоевропейският протест срещу Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА).

В София сборният пункт на участниците е пред пилоните на НДК. Началото е обявено за 11:00 ч.

Шествието ще се проведе от НДК по бул. „Витоша“, след това по бул. „Княз Александър Дондуков“, а после по бул. „Цар Освободител“ до Народното събрание.

От 8:00 до 14:00 ч. се забранява престоят и паркирането на паркинга на площад „Народно събрание“.

От 12:00 до 14:00 ч. при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР ще се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Цар Шишман“ между ул. „Аксаков“ и пл. „Народно Събрание“.

Алтернативна форма на протест предлага нова група във „Фейсбук“.

Кампанията, озаглавенаДарете кръв. Спрете ACTA!, призовава желаещите да дарят кръв – като символ на споделянето между хората, и да се снимат, а после да качат снимката в социалната мрежа.

Дарявайки кръв, вие ще помогнете както на напълно непознат – също както споделяме идеи или съдържание, коментира блогърът Боян Юруков, един от поддръжниците на кампанията. 

Българските евродепутати от ГЕРБ и от БСП ще гласуват против ратификацията споразумението, съобщиха от двете партийни централи. Ратификацията в Европейския парламент е предвидена за юни.

„Позицията на евродепутатите от ГЕРБ е за отстояване на свободното ползване на глобалната мрежа.

Докато не се изчистят съмненията, че в желанието си да защитим правата върху интелектуалната собственост,

жертваме правата и интересите на потребителите на интернет,

не може да става дума за ратификация на АСТА в сегашния й вид.

Споразумението е неясно в тази си част и Европейската комисия не успя да убеди европейската общественост в ползите от АСТА“, посочват евродепутатите от ГЕРБ.

Те отбелязват, че са първите заявили своята позиция против ратификацията на АСТА във вида, в който споразумението е подписано от Европейската комисия.

От Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент също заявяват, че няма да подкрепят споразумението и ще отстояват политическите и гражданските свободи на интернет потребителите.

От групата на социалистите ни в ЕП заявяват, че за спазване на закона, включително и за защитата на авторските права, но смятат, че споразумението не бива да бъде прието, тъй като текстовете, свързани с ролята на интернет-доставчиците са твърде неясни и оставят въпросителни относно прилагането на разпоредбите. 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s