Лебедите и гъските у нас са на изчезване

photo of 'Лебедите и гъските у нас са на изчезване'

Снимка: sxc.hu
 Източник: actualno.com

Над 54 000 индивида от 46 водолюбиви вида (патици, гъски, корморани, чапли, бърнета, лиски и т.н.), както и 82 вида дневни и нощни грабливи (орли, мишелови, ястреби и др.), пойни и вранови видове има у нас. От водолюбивите видове в отчетените водоеми са зимуващите зеленоглави патици (около 17 300) и лиските (12 300). Това сочат резултатите от 36-ото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици у нас, направено от експерти и доброволци на Зелени Балкани, предаде КРОСС.

Преброяването е извършено в 12 основни язовира в Южна България, реките Тунджа (от язовир Копринка до Елхово) и Марица (от Пазарджик до границата на България) и над 20 микроязовира в Южна България.

По данни на експертите се констатира все по-малката популация на пеликани, лебеди и гъски. В студени зими, когато водоемите на север от България замръзват, в страната ни се събират десетки хиляди големи белочели, сиви и червеногуши гъски. Тази година времето преди координираното преброяване бе сравнително меко и вероятно птиците все още са могли да си намират храна на север от нас.

Екипите на Зелени Балкани са констатирали и множество нарушения, сред които бракониерски отстрел на птици, незаконни гюмета, лов с използване на забранени методи – живи мюрета и звуци за привличане, сечи.

Природозащитниците ще внесат и сигнали до институциите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s