Започва масово следене в социалните мрежи

Автор: Мария Василева
Източник: razkritia.com

 В момента се търсят компании, които да разработят специални софтуери, с които да се осъществява постоянно наблюдението

ФБР започва да следи всички изяви в социалните мрежи, съобщи BBC. Целта е да започне да се упражнява постоянен мониторинг, който да предупреждава за организиране на масови протести в мрежата. В момента се търсят компании, които да разработят специални софтуери, с които да се осъществява наблюдението. Едно от изискванията е да може да се определя местоположението на всеки потребител, както и да се анализира неговата онлайн активност. По този начин властите ще бъдат в час с настроенията на обществеността и ще могат да реагират при организиране на опасни събития и гражданско неподчинение.

Данните ще се събират само от свободно достъпната информация на страниците на социалните мрежи, а агентите ще проверяват всеки потенциално опасен автор. Идеята обаче събра доста противници. Хората масово са опасяват, че по този начин ще се наруши свободата на словото.

Ако обаче тази мярка бъде осъществена в САЩ, вероятността и другите страни да въведат  такова наблюдение е голяма. Българските потребители също се опасяват, че подобен мониторинг би довел до ограничаване на свободните изказвания в мрежата. Наблюдение във фейсбук в България обаче има, макар и без специален софтуер. Това, че масовите изяви се следят, стана ясно по време на размириците в Катуница, когато бяха закрити около 50 групи, които бяха определени като „расистки”. Тогава дори беше разкрита самоличността на някои от хората, закрили групите. Те се представиха като интернет експерти, но не скриха, че в свободното си време са Фейсбук контрольори.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s