Подозренията, че покровителства полицейското насилие, извадиха Цветанов извън нерви

Източник: dnevnik.bg  25.01.2012
Автор: Юлиана Колева

Видимо вбесен и почти извън нерви вътрешният министър Цветан Цветанов влетя в парламента и в изявление от парламентарната трибуна днес влезе в остър конфликт с лидери на почти всички опозиционни парламентарни сили – ДСБ, левицата и ДПС. Той обвини „Коалиция за България“, лидера на тъмносините Иван Костов и зам.-председателя на ДПС Лютви Местан в покровителстване на хора от престъпния свят и нежелание да се разграничат от такива фигури. С изявленията си от тази сутрин, че властта покровителства полицейското насилие, минахте всякакви граници и преляхте чашата, разпалено заяви Цветанов.
Левицата и „Синята коалиция“ не пожелаха да изслушат вътрешния министър, който сам реши да дойде в Народното събрание, а управляващите от ГЕРБ гласуваха изказването му да се предава пряко но БНТ и БНР. Политици от опозицията отбелязаха, че искат дебат с поставяне на въпроси и даване на съответните отговори, а не просто едно изявление от Цветанов. ДСБ припомниха, че настояват премиерът да вземе отношение по случаите с превишаване на права от страна на полицията. Малко след като Цветан Цветанов взе думата, отляво и отдясно напуснаха залата.
Цветанов пък им върна отношението, като не остана да чуе реакциите на политиците по неговото изказване, а остро обяви, че не може повече да остане в Народното събрание, защото заминава за неформална среща на вътрешните министри от ЕС. След което за по-малко от половин минута успя да излезе от сградата на парламента.
Чухме думи на министър, който излиза от нерви, който не може да свърже фактите и да мисли логично, обяви след изказването на Цветанов лидерът на ДСБ Иван Костов. Това е един страхливец, който излиза от зала и не остава да чуе хората, които засегна в изказването си, допълни той по адрес на вътрешния министър.
Малко след края на редовната почивка Цветан Цветанов влетя в пленарната зала. Минути по-рано беше обявил в министерството, че ще отиде пред депутатите, за да им даде разяснения за оказван върху самия него политически натиск по разследване. От трибуната обяви, че е решил да говори пред депутатите, провокиран от техните „чисто политически действия, даващи политически отзвук на чисто криминални прояви в страната“.
Той за пореден път отбеляза, че полицията ангажира целия си ресурс по важни случаи като отвличането и убийството на Мирослава в Перник, убийството на 11-годишно момче във Видин, на данъчна служителка във Враца и др. От опозицията му подхвърлиха от залата и за случая на задържаното семейство Начкови в Мировяне, при което хората се оплакаха от полицейско насилие. А Цветанов се съгласи и включи и този случай, при който МВР осъзнавало грешката си, а отговорните служители са понесли дисциплинарна отговорност.
След това вътрешният министър пожела да се спре на случая в ботевградското село Скравена, за който от левицата вчера сигнализираха, че полицаи са изтръгнали с електрошокови палки признания от дванайсетокласник. „От проверката няма данни за полицейско насилие, електрически палки няма на въоръжение в полицията“, обяви Цветанов и в този момент социалистите напуснаха пленарната зала.
Вътрешният министър разказа още, че арестуваният младеж си бил извадил медицинско едва на следващия ден след разпита, което по думите му оставяло съмнение. Показа снимки на надписите, заради които момчето е било арестувано – свастики, призиви „Хитлер“, „смърт“, „умрете селяни“. И обвърза случая със сблъсъка пред джамията между симпатизанти на „Атака“ и молещи се миналата година, осъден от Народното събрание.
Минути по-късно и десницата излезе от залата, като депутати обявиха в кулоарите, че нямат какво да чуят от това изказване на Цветанов и настояват за отговори на редица въпроси по случаите на превишаване на полицейски правомощия, които очевидно днес няма да бъдат дадени.
А Цветанов продължи, все по-ядосан, да напада опозицията.Попита за пореден път левицата защо не се е разграничила от арестувания за организиране на поръчкови убийства и основно лице по групата на „Килърите“ Петър Стоянов-Пешо Сумиста, който имал карта за Народното събрание като съветник на левицата. Защо не чух разграничение от Борислав Гуцанов (кандидат на БСП за кмет на Варна – бел.ред.) след ареста му, впрочем дори без белезници, за източване на общината във Варна, попита още вътрешният министър.
След това Цветан Цветанов се прехвърли към зам.-председателя на ДПС Лютви Местан и го попита защо се е интересувал от разследването срещу Иса Бесоолу (бизнесмен от Старозагорско, кандидат за депутат на ДПС за този парламент, съден по обвинение за подкуп на длъжностно лице и съучастие в длъжностно присвояване на средства от касата на община Павел баня – бел. ред.). Вътрешният министър даде да се разбере, че намира интереса на Местан за опит за политическо вмешателство в процеса.
Цветанов намеси и лидера на ДСБ Иван Костов, като призова да се наблюдава внимателно процесът по делото „Октопод“, „защото от него ще стане ясно какво се е случвало преди в държавата“. После разказа, че основен свидетел по делото се бил обръщал със сигнал към Костов, който обаче не реагирал.
Припомни, че основният задържан по това дело – Алексей Петров, е назначен на висок пост в най-секретната от държавните служби, ДАНС, по времето на правителството на Сергей Станишев. И също поиска разграничения от него.
Заяви, че ГЕРБ винаги са се дистанцирали от хора,заподозрени в някакво престъпление или нередност.
Каквито и атаки да предприемате към вътрешния министър, каквито и ангажименти да поемате към криминалните структури, аз разчитам на българските граждани, които искат справедливост, обяви Цветанов от парламентарната трибуна. И отново обяви, че опозицията е преляла чашата, като за криминални случаи е взела политическо отношение, с което е станала „смешна пред гражданите“.
Малко след това вътрешният министър излетя от залата и не остане да чуе реакциите.
Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обвини Цветанов, че е използвал най-високата трибуна – парламентарната, за да оказва поредния натиск върху съдебната власт, като е взел отношение по случая с Бесоолу, който все още бил съдебен спор. За какво скрито вмешателство говорите, аз имам официален сигнал до главния прокурор Борис Велчев по въпроса, в което искам той да провери дали съм бил подслушван без никакво законово основание по време на това разследване, заяви Местан.
Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини Цветанов в поредица от манипулации и лъжи и отбеляза, че въпреки твърденията на вътрешния министър, че ГЕРБ е прекратило отвличанията, случаят в Перник доказва обратното. Цветанов излъга за пореден път за Пешо Сумиста – той има пропуск за парламента, който е издаден от председателя на Народното събрание по искане на ръководителя на спортната комисия, който е от „Атака“, посочи Станишев.
И се сети да попита защо Любомир Илиев-Къдравия, арестуван за подготовка на поръчкови убийства, има карта за Народното събрание по искане на ГЕРБ.
Лидерът на ДСБ Иван Костов нарече гнусна инсинуациязамесването му с делото „Октопод“. И нарече страхливец вътрешния министър, който не остана да чуе засегнатите от думите си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s